Чланци поређани по датуму: октобар 2008

ЛИТУРГИЈСКО СЛАВЉЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНИМАПразник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског 31. 10. 2008. године нарочито је свечано прослављен у манастиру Светог Луке у Бошњанима. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника, свештеномонаха и ђакона осветио је темеље нове цркве у порти манастира, посвећене Свима Светима, и началствовао Светој архијерејској литургији и пререзао славски колач поводом храмовне славе.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СВЕТОГА НИКОЛАЈА У ДРАЖЕВЦУНа празник Светога пророка Осије и преподобног Андреја Критског 30. 10. 2008. године, у селу Дражевац у намесништву бељаничком била је нарочита духовна радост, јер је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона осветио темеље нове цркве посвећене Светом Николају Мирликијском и началствовао на Светој архијерејској литургији.

САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУУ петак, 24. октобра 2008. године, у сали Слободан Селенић на Београдском сајму представљена је књига Сетве и жетве Преподобног Јустина Ћелијског чији је уредник и приређивач Епископ Атанасије (Јевтић). O овој књизи, двадесетој по реду у Сабраним делима оца Јустина, говорили су, поред Владике Атанасија, Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, Eпископ бачки Г. Иринеј, јеромонах Игњатије Шестаков, архимандрит Данило Љуботина и др Зорица Кубуровић.

СЛАВА ЦРКВЕ У ВИНОГРАДИМАУ навечерје празника Преподобне мати наше Параскеве 27/14. октобра 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Виноградима, поводом храмовне славе, празнично бденије, а на сам дан празника и Свету архијерејску литургију, уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачког архијерејског намесништва. На бденију је, осим благочестивог народа овдашњих парохија било и доста монаштва из оближњих манастира.

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ДАРОСАВИУ недељу 26. 10. 2008. године на празник Светог мученика Карпа и новомученице Злате Мегленске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Преподобног Симона монаха у Даросави уз саслужење више свештеника и ђакона и осветио новоподигнути парохијски дом.

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У СЕЛЕВЦУНа празник Светих мученика Тараха, Прова, и Андроники 25. 10. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветио је храм посвећен Светом Атанасију Великом у Селевцу и служио Свету архијерејску литургију уз саслужење више свештеника и ђакона.

ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ ВАЛЕРИЈАНУ-КРАГУЈЕВАЦУ четвртак 23. 10. 2008. године навршило се 32 године од упокојења првог епископа шумадијске епархије. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију и парастос у Саборној цркви у Крагујевцу уз саслужење више свештеника и ђакона.

Након парастоса владика Јован је у беседи указао на велики значај и допринос личности епископа Валеријана у историји епархије шумадијске и СПЦ, а такође је говорио и о служби епископа у Православној Цркви и о тешкоћама које је прате.

ЛИТУРГИЈСКИ СПОМЕН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА У Шумарицама у Крагујевцу се и овог 21. октобра 2008. године као и претходних година обавио спомен на велики злочин начистичке војске у Другом светском рату. На данашњи дан немачка војска је стрељала више хиљада недужних Крагујевчана. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачких намесништава служио Свету архијерејску литургију на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Након Свете литургије владика Јован је повео литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима. На молебану су поред великог броја грађана Крагујевца били и највиши државни званичници Србије, дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа.

Страна 1 од 3