Чланци поређани по датуму: јун 2015

ВИДОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА У БЕЛОШЕВЦУ

У недељу на Видовдан 28. јуна 2015. године, када Света православна црква слави Светог кнеза Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

Уз саслужење протојереја-ставрофора др. Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја- ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Брашанаца, протонамесника Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ суботу 27 јуна 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали свештенослужитељи: Намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, јереј Дејан Василијевић, јереј Ненад Петровић, јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Слободан Савић. Литургијско појање увеличао је хор Светог Симеона Богопримца из Паланке.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ четвртак 18. јуна 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац, надомак Аранђеловца. Пре Свете Евхаристије, Владика је освештао темеље нове манастирске капеле, која је посвећена светом свештеномученику Јоаникију, митрополиту црногорско- приморском, који је 1945. године пострадао од комунистичког режима негде подно Букуље.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак треће недеље по Духовима, 16. јуна 2015. године, када наша црква слави Светог мученика Лукијана и остале са њим, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У РАЈКОВЦУУ недељу 28. јуна, када наша света Црква прославља светог кнеза Лазара и косовске мученике, братство храма Благовести Пресвете Богородице у Рајковцу-Младеновцу организовало је пригодну културно-уметничку манифестацију у част и спомен великог кнеза, чија се честица моштију налази у овом храму, а коју је даровао Преосвећени Владика Јован.

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЦРКВЕ У ЗАВОДУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАВелика радост за Завод у Малим Пчелицама, за све кориснике и запослене, и за Цркву Божију у Крагујевцу.

Његово Преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски, дана 24. јуна 2015. године, на дан прослављања светих апостола Вартоломеја и Варнаве, је благоизволео да изврши Обред постављања Крста у Установи за збрињавање одраслих лица Мале Пчелице, на месту на коме ће бити саграђен храм посвећен Светом Луки кримском. Том приликом је владика шумадијски пред окупљеним корисницима ове установе и запосленима, на челу са директором др Владицом Станојевић, одржао кратку беседу у којој је нагласио да је ово историјски дан за ову установу и град Крагујевац, да се кроз ову сарадњу установе Мале Пчелице и епархије шумадијске, заједничким напорима подиже храм који ће бити не само утеха корисницима ове установе већ и место окупљања на молитву и саборовање, где ће се исто тако служити и Света Литургија као и у сваком другом храму.

ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУУ навечерију великог националног празника Видовдана, у општини Барајево, у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве, одпочела је овогодишња манифестација, “Барајеву у походе”.

Обележавање празника започело је вечерњим богослужењем. После тога, у организацији барајевског Културног центра, свечаност је отворио хор “Шара” са Чукарице, из Београда, са песмом “Ој Косово, Косово”.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЈ И ВАРАНАВА- СЛАВА ЦРКВЕ У РАНИЛОВИЋУУ среду 24. јуна 2015. године на празник светих апостола Вартоломеја и Варнаве Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овим великим апостолима Христовим у Раниловићу код Аранђеловца.

Преосвећеном Епископу су саслуживали Архијерејски намесници орашаки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић и тополски протојереј- ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Драган Нагулић, Слободан Раковић и Бранислав Борота, јереји Александар Миловановић и Иван Теодосић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

КОНЦЕРТ ОДСЕКА ЗА ТРАДИЦИОНАЛНО НАРОДНО ПЕВАЊЕ И СВИРАЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “ДР МИЛОЈЕ МИЛОЈЕВИЋ” ИЗ КРАГУЈЕВЦА“Као што птица никад не изневери свој пев, тако ни ниједан народ не може певати туђим гласом и туђу песму. Шта би, чедо моје, било да славуј загракће, а ластавица запућпуриче? Не би то било природно нити Богу угодно. Нека увек орао кликће, ћук ћуче, а сваки народ нека пева своју песму својим гласом.”

У свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, 13. 06. 2015. године, одржао се први целовечерњи концерт Одсека за традиционално народно певање и свирање, Музичке школе “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца.

ГРАДЊА ЦРКВЕ У ЗАВОДУ МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ У среду, 24. јуна 2015. године, у Заводу за смештај одраслих "Мале Пчелице" освештано је земљиште на коме ће бити изграђена црква посвећена Светом Луки Кримском.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу трећу по Духовима, 21. јуна 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. архангела Гаврила, познатијем као Врбичка црква у Аранђеловцу.

Епископу са саслуживали: Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Јовановић, јереј Милош Мијатовић и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ФРУШКОГОРСКИМ СВЕТИЊАМАУ трећој недељи по Духовима, на радост педесеторо верника, руковођен одговорношћу пред Богом и повереним му народом Шумаричке парохије, свештеник Срђан Тешић иницирао је поклоничко путовање у Фрушкогорске манастире.

Као прави пастир, он својој деци даје да се напоје на извору духовности. Знао је наш отац Срђан да ће нас наши свети преци и хришћански мученици најбоље разбудити, покајати и на путу Јеванђеља утврдити. Зато, на самом почетку путовања, он својој деци, призивајући на њих благослов Божји, дели молитве мученика и преподобних чије ћемо храмове посетити и мошти целивати.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “БИТИ СВЕТ ЗНАЧИ БИТИ УЗ ХРИСТА И СА ХРИСТОМ”У понељак 22. јуна када се наша Света Црква молитвено сећа светог Кирила Александријског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали архијерејски намесник лазаревачки протојереј-ставрофор Златко Матић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј-ставрофор Милан Борота, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Матић, јереј Александар Мирковић, јереј Александар Сенић, ђакон Горан Анђелковић (епархија западно-европска) и ђакон Милош Ђурић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ БАРАЈЕВСКИХ ХРИШЋАНА С благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији поклоничке агенције епархије шумадијске и свештеника Архијерејског намесништва бељаничког уприличено је ходочашће верника по манастирима и црквама у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ САВИБлаженопочивши Епископ шумадијски Сава, био је други Епископ на трону Епископа шумадијских. Његово старање за спасење у Господу Исусу Христу свих људи, једино се може вредновати пред лицем Бога Живог кога је тако ревносно сведочио. Он је био човек отвореног духа, уман, радан, пожртвован, стрпљив пастир, спреман да саслуша и добро и зло, не штедећи никада ни време ни снагу.

ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ ЦРВЕНОГ КРСТА МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИПоводом Међународног дана добровољних давалаца крви и Годишње скупштине Црвеног крста Србије, у понедељак 15. јуна 2015. године, у Великој сали Градске општине Младеновац уручено је признање Црвеног крста Србије Црквеној општини Младеновац. Повод добијања ове високе награде била је пожртвована акција младеновачког свештенства и верног народа током разорних поплава у мају 2014. године.

ЕПИСКОП ЈОВАН: „ХРИСТОС ЈЕ НАЈВЕЋА БЛАГОДАТ У НАШИМ ЖИВОТИМА“Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету аехијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому у понедељак 15. јуна 2015. године. Владици Јовану саслуживали су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ другу недељу по духовима, дан када се Црква молитвено сећа Светог Јустина, мученика и философа, Светога Јуста и Светог Јустина Ћелијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Епископу су саслуживали: протојереј ставрофор Радован Чанчаревић, Протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Мирољуб Миладиновић, протонамесник Александар Јовановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 10. јуна кад Света православна Црква слави Преподобног Никиту Исповедника, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Архијерејску Литургију у Храму Светог Кнеза Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном Владици су саслуживали протојереј - ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Страна 1 од 2