Чланци поређани по датуму: недеља, 10 мај 2020

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртој недељи по Васкрсењу Господњем, у недељу раслабљеног, наш свети храм на Аеродрому прославио је своју славу – Спомен спаљивања моштију Светога Саве.

Свети Сава је највећа личност у историји нашег народа, и као такав је одредио духовну вертикалу читавом нашем роду. Спаљивање његових моштију био је знак страха непријатеља нашег отачаства и вере наше.

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ недељу, 10. маја 2020. године, на дан Спаљивања моштију Светог Саве обележена је слава барајевске цркве.

У храму се сабрао верни народ Барајева и околине. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Видо Милић и свештеници Драгиша Топаловић, Владимир Димић, Огњен Козлина, Жељко Јовановић и ђакони Зоран Станковић и Филип Миловановић.

НЕДЕЉА О РАСЛАБЉЕНОМБеседа преподобног Јустина Ћелијског у Недељу о раслабљеном

Манастир Ћелије, 1966. године

Христос воскресе! Ваистину воскресе!

И ето чуда данашњега Светог Еванђеља. Вода тебе да мења, и свакога. То чудо које је Господ учинио, а које нам казује данашње Свето Еванђеље, чудо исцељења раслабљеног болесника од тридесет осам година узетог, парализованог човека, Господ исцелио речју.

Пренос и спаљивање моштију Светог Саве

Године 1237. мошти Светог Саве су пренете из Трнова у манастир Милешеву. Oвога дана установљено је у нашој светој Српској Православној Цркви да се празнује пренос моштију светог и богоносног оца нашег Саве, равноапостолног просветитеља и учитеља Српског. Пренос моштију Светитеља Саве I би за време благочестивог краља српског Владислава 1237. године, и то из Трнова у манастир Милешево.