Чланци поређани по датуму: недеља, 05 октобар 2008

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ Великим литургијским црквено-народним сабором обележена је централна прослава великог јубилеја Српске Православне Цркве и епархије шумадијске, шест векова манастира Каленић.

Иако време није било наклоњено оваквој прослави, вера и упорност код народа дошли су до изражаја на најлепши начин. Из свих крајева шумадијске епархије стизали су од раног јутра аутобуси и путничка возила са верницима који су желели да учествују у значајној годишњици ове велике светиње, па је тако неколико хиљада верника стигло у манастир и учествовало у евахристијској молитви, а велики број присутних се причестио.

Свету архијерејску литургију у порти манастира на нарочито припремљеној великој бини, служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслуживање четрнаесторице епископа, преко тридесеторице свештеника и шесторице ђакона. Велику радост због овако значајне годишњице увеличало је и рукоположење монаха Висариона у чин јерођакона.