Чланци поређани по датуму: март 2020

vladika milutinСа великом тугом и вером у васкрсење у Царству небеском, обавештавамо јавност да се у протеклој ноћи у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду упокојио наш драги духовни отац, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, након краће болести изазване корона вирусом.

ЖИВОТОПИС ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ Г. МИЛУТИНА (КНЕЖЕВИЋА)

Епископ Милутин је рођен 10. јануара 1949. године у селу Мијачи, надомак Ваљева, од оца Милорада и мајке Цвете (рођ. Петровић). На крштењу добија име Михаило, а ову Свету тајну прима у манастиру Пустиња, знаменитој православној светињи за коју је био изузетно везан. Основношколско образовање стекао је у селу Поћута. Са 14 година одлази у манастир Каона где је 26. октобра 1963. године од тадашњег Епископа шабачко – ваљевског Јована (Велимировића) примио монашки постриг у манастиру Петковица, добивши име Милутин по владару из светородне лозе Немањића, једом од највећих ктитора у хришћанској историји. Сутрадан, на празник Свете Петке, у истом манастиру рукоположен је у чин ђакона, а на Митровдан у Осечини у чин јеромонаха.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ГДЕ УЂЕ СТРАХ, ТУ ВЕРА СЛАБИ” У недељу четврту Великог поста, 29. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

Чтецирали су: г. Марко Петровић, г. Марко Нешић, г. Илија Арсенијевић, г. Милош Коцић и г. Лазар Антонијевић.

Поводом најновијих препорука Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19 "верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникâ", уз образложење да је циљ препорукâ безбедан начин вршења богослужења и заштита здравља становништва и истовремено омогућавање несметаног вршења богослужења, обавештавамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке, као што је то већ учинила у оним државама српске дијаспоре и региона где су овакве мере заштите донете пре неколико дана. Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога Живога. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика).

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ У петак четврте недеље Васкршњег поста, 27. марта 2020. године, када се по новом календару слави Преподобни Бенедикт Нурсијски, одржана је у Рачи исповест свештенства архијерејског намесништва рачанског.

Ове године исповедник свештенства био је игуман манастира Ћелије Доситеј Хиландарац. После прочитаних молитава, светој тајни исповести приступили су сви свештеници, а затим су заједно са присутним верницима дочекали Епископа шумадијског Г. Јована који је служио свету архијерејску Литургију пређеосвећених Дарова.

Епископу су саслуживали игуман Доситеј и протонамесник Дејан Шишковић, уз саслужење протођакона Ивана Гашића.

Поштовани, поводом новонастале ситуације у Епархији ваљевској, изазване епидемијом корона вируса, са циљем информисања јавности о догађајима на нашем подручју, Епархија ваљевска издаје следеће

Саопштење за јавност Епархије ваљевске

Епархија ваљевска овим путем обавештава све своје епархиоте и целокупну јавност да је код Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина потврђено присуство вируса корона, као и код још двојице свештенослужитеља наше Епархије. Епископ Милутин и двојица клирика тренутно се налазе у КБЦ „Др Драгиша Мишовић” у Београду. Овим путем позивамо све свештенство, монаштво и верни народ Епархије ваљевске и наше Мајке Цркве уопште да још усрдније узнесу своје молитве за оздрављење нашег Архипастира, оболелих свештенослужитеља и свих оболелих у нашој Отаџбини и у читавом свету. Епископ Милутин је коронавирус задобио тако што је као вредни пастир ходио и служио у својој Епархији, онако како већ више од пола века служи Богу и роду.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КРАГУЈЕВАЧКОГТоком Крстопоклоне недеље Великог поста, у среду 25. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали: игуман Петар (Драгојловић) из манастира Пиносаве, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић и протођакон Иван Гашић.

У трећу недељу Часног и Великог поста (Крстопоклону) у свим храмовима Српске Православне Цркве служена је света Литургија, при чему су поштоване све инструкције предвиђене за заштиту од вируса ковид-19 (у храму не више од пет особа, верници испред и око храма са прописаном удаљеношћу једног од другог и тако даље). Појавили су се, међутим, незвани гости из познатих антицрквених и антисрпских кругова, да би у резултату њихови и њима склони медији кренули у оркестрирану клеветничку хајку против Српске Православне Цркве.

Дотични грађани (не можемо, нажалост, да кажемо дотична господа) оптужују нас, наиме, што вернике причешћујемо из исте Чаше, на традиционални начин који се примењује ево већ две хиљаде година. То проглашавају кршењем обавезујућих инструкција државних власти, што је чиста лаж будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете Литургије и других црквених богослужења. То је искључиво ствар интерног или аутономног црквеног поретка и законодавства, које држава прихвата као валидно, легитимно и легално у јавноправној сфери.

Нико се, уосталом, не причешћује принудно већ добровољно. Неразумно је и крајње злонамерно очекивање оних који нити долазе у цркву нити се причешћују да ће сама Црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – свето Причешће. Притом поново апелујемо на све наше вернике да доследно и одговорно примењују све мере прописане за овај тешки период, посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет душа, за време богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем међу њима, а и када прате свето богослужење стојећи напољу, под отвореним небом, да се не окупљају у групе веће од дозвољеног броја и растојања једних од других унутар сваке групе и између разних група.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

epidemija01

СВОМ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ НАРОДУ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

У складу са саопштењем Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве од 16. марта 2020. године, о све већем ширењу опасне короновирусне заразе која представља опасност по здравље, а у доста случајева и по сам живот људи, извештавамо вас о следећем.

Црква увек, а особито у ове тешке дане, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и наших ближњих.

Сходно томе позивамо сво свештенство и сав верни народ Епархије шумадијске на одговорност и трезвеност и апелујемо да се не пренебрегавају упутства медицинских служби и државних органа и да се не запостављају или игноришу прописане превентивне мере – једном речју, да не излажу опасности ни себе ни друге.

Црква поштује значај и достигнућа медицине, сматрајуђи их великим Божјим даром и великим људским подвигом, при чему Црква својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства. Зато стојећи на чврстом Камену Вере и Наде наше који је Господ Исус Христос, исповедамо да се причешћујемо телом васкрслог и преображеног Господа, живога Бога који је победио грех, смрт и ђавола, и то као темељ наше вере не може нико доводити у питање. Причешће треба вршити у складу са вековном праксом наше Цркве.

Позивајући сав верни народ да у своме животу увек исповеда ову и овакву веру, изражавамо и разумевање према свима код којих је вера ослабила подсећајући их на речи Христове да човеку ни длака са главе не може пропасти без Божијег допуштења.

У том смислу позивамо сво подручно Нам свештенство, да се по примеру доброг Пастира, брину о својим парохијанима, да их по позиву посећују и моле се за њих, али и да имају разумевања уколико им исти ове године ускрате гостопримство.

Предлажемо свим старешинама храмова да у договору са својим црквеноопштинским одбором, о већим празницима или у данима када се у храмове сакупља већи број људи, где год је то могуће, организују служења литургија на отвореном простору.

Истовремено позивамо све свештенослужитеље да на Светој Литургији, као и на вечерњем и јутарњем богослужењу на великој јектенији пре прозбе "Заштити, спаси, помилуј...", а на сугубој јектенији пре прозбе "Још се молимо за оне који плодове доносе..." додају позбу: И за све лекаре и остало медицинско особље, које несебично служи људском роду и за све оболеле, Господу се помолимо.

Сав верни народ извештавамо да ће се сва богослужења у храмовима Епархије шумадијске одвијати у складу са досадашњим богослужбеним поретком и у исто време позивамо све Наше епархиоте да у овим данима Великог поста умноже своје личне молитве, како они који долазе у храм тако и они који из било ког разлога нису у могућности да узимају учешћа на посведневним богослужењима.

Упућујући вам речи којима нас наш Спаситељ теши и храбри: Не бој се мало стадо, охрабрујемо вас и позивамо да увек и на сваком месту будете благовесници Јеванђеља те да тако подстичете и сав верни народ на поуздање у Бога како би се избегла свака паника и немир, чврсто верујући и знајући да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса.

epidemija02

 

 

 

 

34000 Крагујевац ул. Краља Александра I Карађорђева бр. 31 А; п.ф. 54; тел./факс: 034/302-642; 300-490

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ЕПИДЕМИЈЕ - ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКА

УПОКОЈИО ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ СИПИЋКЕУ петак, 20. марта 2020. године, када се по новом календару слави светих седам свештеномученика Херсонских, упокојио се верни слуга Божији, господин Зоран Мијатовић, председник црквене општине сипићке у архијерејском намесништву рачанском.

Господин Зоран је 30 година водио ову црквену општину и за време његовог мандата обновљен је храм посвећен Светим врачима Козми и Дамјану у Сипићу, постављен је нов иконостас, изграђена је нова чесма у порти, постављено је подно грејање у храму, поплочан под и фрескописан је олтар.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У НИКОЉУУ трећу недељу поста (Крстопоклону) 22. 03. 2020. године када прослављамо светих 40 мученика Севастијских, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у манастиру Никоље.

У храму који је посвећен Светом Николају Чудотворцу, епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Слободан Радивојевић, Остоја Пешић и Никола Илић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Стеван Илић.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ДРАГОВУДана, 21/8. марта 2020. године, у суботу треће седмице Великог и Часног поста, када наша Црква прославља Св. Теофилакта Исповедника, у левачком селу Драгову, у храму Светог великомученика и победоносца Георгија, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадидијски Г. Јован.

Преосвећеном владики саслуживали су: протојереј Драгослав Цветковић, јереји Бојан Стојадиновић, Александар Јаћимовић, Горан Јовановић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГНа дан 20/7. марта 2020. године, у петак треће седмице Великог и Часног поста, када наша Црква прославља Св. седам свештеномученика херсонских, у јагодинској Старој цркви, посвећеној Св. архангелима Михаилу и Гаврилу, Литургију пређеосвећених Дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадидијски Г. Јован.

Непосредно пред свету Литургију, свештенство беличког намесништва исповедао је духовник манастира Драча, игуман Онуфрије.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду треће седмице Часног поста, 18. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Св. Оца Николаја у Сибници уз саслужење јеромонаха Jeвтимија, настојатеља манастира Јошанице, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја Новака Илића, протонамесника Горана Лукића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Филипа Јовановића.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У ОСТРИКОВЦУ КОД ЈАГОДИНЕДана 16. марта 2020. године, када наша света Црква прославља свете мученике Евтропија, Клеоника и Василиска, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована освећена су звона за нови храм у селу Остриковац, посвећен Преображењу Господњем.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве будно и брижно прати свакодневне вести и изјаве одговорних личности Цркве, државе и медицинске струке о све већем ширењу опасне короновирусне заразе која представља опасност по здравље – а у доста случајева и по сâм живот – милионâ људи.

Свима који се боре против ове пошасти, а у првом реду лекарима и осталом медицинском особљу, Свети Синод изражава најдубљу захвалност и поштовање за даноноћне напоре у предохрани и сузбијању епидемије и на њих призива благослов Божји. Истовремено Свети Синод упућује изразе саучешћа породицама, сродницима и пријатељима досадашњих жртава вируса које је задесио смртни исход.

Црква увек, служећи Богу, служи и спасењу и сваком добру како својих верника тако и свих осталих људи, наших ближњих, а особито у ове тешке дане.

Поштујући значај и достигнућа медицине, које сматра великим Божјим даром и великим људским подвигом, она својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности, свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства.

Свети Синод позива све вернике наше Цркве на одговорност и трезвеност у овој ситуацији и апелује на њих да не пренебрегавају упутства медицинских служби и државних органа и да не запостављају или игноришу прописане превентивне мере – једном речју, да не излажу опасности ни себе ни друге. Нема места, међутим, паници и непровереним гласинама.

Истовремено, Свети Синод наглашава да је Господ наша Нада и наш Избавитељ у свим невољама и да зато треба да умножимо усрдне молитве за оболеле, а нарочито за лекаре и остало медицинско особље, које несебично чини све што може, често излажући и себе опасности, што је такође облик богослужења и несебично служење људском роду. На нама као хришћанима и људским бићима јесте да чинимо све што до нас стоји, верујући и знајући из Светог Писма да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса.

Горе имајмо срца! Имајмо поверења у наше лекаре, а пре свега у Господа нашега, Лекара душâ и телâ наших!

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

patrijarh predsednik

Његовa Светост Патријарх српски г. Иринеј састао се 15. марта 2020. године у Палати „Србија“ у Београду са председником Републике Србије г. Александром Вучићем (фото: predsednik.rs, видео: Танјуг).

  • Налазимо се у посебној ситуацији и пред великим проблемом, који није само наш проблем већ је проблем и целог света. То је појава корона вируса. Ми још нисмо доживели врхунац негативног дејства тог вируса, али сигурно смо на том путу. Велика нам је утеха што наша држава спремна дочекује ту појаву и што ће учинити све да се одупре негативном деловању тог страшног вируса, који, као што видимо, хара по целом свету, рекао је патријарх Иринеј и поручио:
  • Наша Црква ће дати свој допринос и позваће народ да послуша оно што му се предлаже, да послуша стручне људе који прате развој те страшне болести. Ако их будемо послушали сигирно ћемо имати ефекта. Црква ће учунити све да нашем народу представи страхоту коју може да изазове вирус и коју можемо зауставити својом дисциплином, одговорним понашањем и слушањем онога што нам се предлаже као начина одбране од тог великог искушења.
  • Користим прилику да позовем све наше верне да буду дисциплиновани и да прихвате све што им се предлаже и да то што им се предлаже остваре у свом животу у свом личном интересу. Живот је највећи дар Божји који морамо сачувати. Наравно, са обазривошћу и применом свега онога што нам се предлаже, ми ћемо се молити Богу, јер верујемо да молитва може много да помогне. У Цркви ћемо спровести дисциплину у понашању верника. То ће, верујем, имати свој ефекат и свој значај. Будимо дисцпилиновани, слушјамо оно што нам предлажу стручни људи. То је једини пут и једини начин да се одупремо овом великом искушењу, поручио је Патријарх српски г. Иринеј.

Извор: званична презентација СПЦ-а

ПРИЧЕШЋЕ УЧЕНИКА ИЗ ВЛАКЧЕ У ЦРКВИ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕДана, 15. марта 2020. године, друге недеље свете Четрдесетнице, која је посвећена молитвеном сећању на светог и богоносног оца нашег Григорија Паламу (Γρηγόριος Παλαμάς), архиепископа солунског, окупили смо се у цркви Пресвете Богородице у Влакчи како бисмо учествовали у заједничкој молитви и светим тајнама победили тежак период са којим се у наше дане суочава читава наша Црква и народ.

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУДруге недеље Великог поста, 15. марта 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован молитвено је посетио свештенство и вернике крагујевачког храма Светог великомученика Димитрија.

Епископу су током литургијског сабрања саслуживали: протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Синиша Марковић, протонамесник Александар Сенић, јереј Марко Вуксановић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Урош Костић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ У суботу друге недеље Васкршњег поста, 14. марта по новом календару када славимо свету Преподобномученицу Евдокију, верујући народ Лапова је са радошћу дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована.

Епископу су на светој Литургији саслуживали свештеници: архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Миломир Васиљевић, Горан Живковић и Влада Бранисављевић, јереји Младен Ђурановић, Ивица Камберовић и Мирољуб Блажић, као и протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Марко Арсенић.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ У петак, 13. марта 2020. године, друге недеље свете Четрдесетнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали: архимандрит Евтимије (Јутреша), овогодишњи исповедник свештенства јасеничког намесништва, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, архијерејски намесник јасенички, протојереј Дејан Бркић, игуман Петар (Драгојловић), протонамесници Далибор Новаковић и Ненад Петровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић, као и верни народ Смедеревске Паланке. Литургији је претходила исповест свештенства.

Страна 1 од 3