Чланци поређани по датуму: мај 2009

ХОР МЛАДИХ САБОРНОГ СВЕТОУСПЕЊСКОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУХор младих је основан 1981. год. са благословом блаженопочившег Епископа Шумадијског др Саве (Вуковића), а на иницијативу младог свештеника Станка Секулића. Чланови хора су у почетку били углавном млади (претежно студенти), по чему је друштво и добило име, које и данас носи. То су били већином полазници веронауке, а касније им се прикључују и сви чланови хора Хришђанске заједнице. За кратко време, савладавши Литургију од Мокрањца, хор почиње да редовно учествује на богослужењима.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ РОГАЧИ –КОСМАЈСКО НАМЕСНИШТВО Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у недељу 31. маја 2009. године Свету Архијерејску Литургију у селу Рогачи уз саслужење више свештеника и ђакона. Сабрање је започето освећењем новоподигнутог велелепног парохијског дома а настављено у Светој Литургији када је на општу радост свих присутних Владика Јован одликовао пароха рогачког Слободана Павловића чином протојереја, а архијерејског намесника космајског Љубишу Смиљковића чином протојереја-ставрофора.

ImageТридесетог маја, првог дана празновања Св. Тројице 1999. године приликом бомбардовања моста на реци Морави у Варварину од НАТО бомби пострадао је дугогодишњи парох Цркве у Варварину протојереј–ставрофор Миливоје Ћирић.

На овај дан 30. маја 2009 године када молитвено обележавамо 10-годишњицу погибије проте Миливоја, нашег драгог Ћире како смо га звали, Ми малобројни његови школски другови из II-ге послератне генерације призренских богослова, који смо по Божијем допуштењу још у животу, са молитвеном захвалношћу сећамо се његове личности, његове пређене животне стазе, све до његове насилне смрти прекинуте НАТО агресијом на Србију.

Image30. маја 2009. године навршило се десет година од стравичног злочина који је заувек изменио историју Варварина. Тог дана, око 13 часова на празник Силаска Светог Духа на апостоле (варваринска литија), НАТО авиони бомбардовали су варварински мост и том приликом животе је изгубило десеторо људи међу којима и протојереј-ставрофор Миливоје Ћирић и петнаестогодишња Сања Миленковић, тадашња ученица Треће београдске Гимназије.

Image Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, отворио је данас у овој највишој црквеној образовној институцији Први годишњи симпосион на тему Српска теологија данас. На пленарној сесији присутнима су се обратили Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Преосвећена Господа епископи Браничевски Г. Игњатије и умировљени Захумско-херцеговачки Г. Атанасије.

ImageЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је уочи Спосовдана празнично бденије у манастиру Саринац, у храму посвећеном Вазнесењу Господњем. Честитајући храмовну славу настојатељу манастира протосинђелу Јустину (Гордићу) Владика Јован је у надахнутој беседи истакао смисао и значај овог великог празника, у историји људског рода.

 

ХРИСТОС УМИРЕ, СИЛАЗИ У ПАКАО (АД), ВАСКРСАВА И УЛАЗИ НАЗАД НЕБЕСКОМ ОЦУ. ИЗМЕЂУ АДА И НЕБА, ИЗМЕЂУ СМРТИ И ВАСКРСЕЊА, НЕПРЕКИНУТА ЈЕ ЛИНИЈА, ЈЕДНО НЕЗАУСТАВЉИВО КРЕТАЊЕ ОД НАЈНИЖЕ ДО НАЈВИШЕ ТАЧКЕ

 

    Запуштени на земљи мисле о земљи.
    Они који живе у праху мисле о пепелу.
    Ходите смртници да се отргнемо
    и да на висину подигнемо очи и мисли.
    Уперимо вид, заједно са осећајима, на небеска врата.
    Помислимо да стојимо на Масличној Гори
    и да гледамо Избавитеља ношеног облацима.
    Јер, одатле Господ на небеса хиташе и одатле љубазно
    раздаваше дарове својим ученицима, утешивши их као отац.
    Утврдивши их и упутивши их као синове, рече им:
    Ја се не одвајам од вас.
    Ја сам са вама и нико не може против вас.
(Кондак /велики/ Романа Слаткопојца за Вазнесење,
прва строфа, служи икосом службе Вазнесења
Превод се грчког др Н. Ристовић)

ImageМилешева, Св. Тројица-Пљевља, Чајниче, Добрун, Дражилово и Прибојска Бања

У рано јутро 23. маја 2009. године једна група верника Епархије шумадијске заједно са старешином Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу протојерејем Заријем Божовићем и јерејем Зораном Врбашким директором Поклоничке агенције Епархије шумадијске, кренула је на дводневно поклоничко путовање. Циљ путовања су били манастири Милешева поред Пријепоља, Света Тројица у Пљевљима, црква Успења Пресвете Богородице у Чајничу, манастир Добрун и манастир Бања код Прибоја.

Са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, свештенство Саборног храма је 2005. године почело издавање часописа Саборног храма под именом „Саборник“. Први број је изашао 1. маја 2005. Године, а главни и одговорни уредник је јереј Срећко Зечевић. Редакцију часописа чине: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, Владимир Благојевић, Оливер Беговић, Александар Продановић, Ана Зечевић.

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО НОВОСАГРАЂЕНУ ШКОЛУ У СТЕПОЈЕВЦУУ понедељак 25. маја 2009. године, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у ОШ Вук Караџић у Степојевцу. Сви ђаци, наставници и радници школе дочекали су свечано свога Владику, који је пре Свете Литургије осветио новосаграђену школу. Владики су у току Литургије саслуживали свештеници: протојереји-ставрофори Видо Милић и Златко Димитријевић, протонамесник Василије Спасојевић и јереј Владимир Димић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУБлагослов Божији да учествује у истинској радости Литургијског сабрања у Недељу 24. маја 2009 године, на дан Св. равноапостолних Ћирила и Методија учитеља словенских, имао је верни народ града Аранђеловца и околних места.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, у својој седници од 21. маја 2009. године, на предлог Епископског Савета Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, а поводом арондације постојећих Епархија у Северној и Јужној Америци, донео је одлуку којом се потврђује Устав Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, и на следећи начин арондирају Епархије наше Цркве на том простору:

ImageУ Православној цркви одувек је суштина монашког живота била опредељење за Бога и заједница са њим, насупрот опредељењу за свет. Монашки живот се схвата као вид борбе за чистоту личности, а против зла у човеку које је присутно кроз страсти. Страсти не могу да се избегну ни спрече, али могу да се савладају и умртве кроз борбу против њих. Монаштво је по свој замисли подражавање Христовом начину живота, јер Господ Христос на једном месту у јеванђељу каже: „Ако хоће ко да иде за Мном, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за Мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га; а ако ко изгуби живот свој Мене ради, наћи ће га“ (Мт 16, 24-25).

ЉУБЉЕНИ АПОСТОЛЕ ХРИСТА БОГА,
ПОЖУРИ ДА ИЗБАВИШ ОНЕ КОЈИ СУ БЕЗ ОПРАВДАЊА ПРЕД БОГОМ,
ПРИМАЈУЋИ ИХ КАД ТИ ПРИЛАЗЕ, ЈЕР СИ НА ХРИСТОВЕ ГРУДИ ПАО:
ЊЕГА МОЛИ БОГОСЛОВЕ, ДА НАИШЛИ ОБЛАК БЕЗБОЖНИШТВА РАЗАГНА,
И ДА НАМ ПОДАРИ МИРА И ВЕЛИКЕ МИЛОСТИ.
Тропар, глас 2.

ВЕЛИЧИНУ ТВОЈУ ДЕВСТВЕНИЧЕ КО МОЖЕ ДА ИСКАЖЕ,
ЈЕР НАМ ТОЧИШ ЧУДЕСА, ИЗЛИВАШ ИСЦЕЉЕЊА И МОЛИШ СЕ ЗА ДУШЕ НАШЕ,
КАО БОГОСЛОВ И ДРУГ ХРИСТОВ.
Кондак, глас 2.

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ.ОЦА НИКОЛАЈА –ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ На дан преноса моштију Св. оца Николаја 22. маја 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу Рудничком.

СЛАВА СТАРЕ БАРАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ
СЛАВА СТАРЕ БАРАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ
Овогодишња прослава празника Преноса моштију светог оца Николаја славе Старе барајевске цркве,почела је Св. Литургијом коју је служио архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, уз саслужење јереја Горана Ракића и Владимира Димића. Литургији је присуствовао верни народ Барајева и околине али и деца из ОШ „Кнез Сима Марковић“.

 

ОСАМ ГОДИНА ОД ПОВРАТКА ВЕРОНАУКЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У ЛАЗАРЕВЦУ Актив вероучитеља колубарско –посавског намесништва на челу са координатором за верску наставу, Биљаном Илић, је 21. маја 2009. године у згради Модерне галерије у Лазаревцу, организовао свечану прославу поводом осам година од повратка верске наставе у школски систем. Циљ и смисао прославе је био, како је то у уводној речи и рекла кординатор за верску наставу, да се захвалимо свима онима који су помогли да се овај пројекат реализује, најпре помесном Епископу шумадијском Господину Јовану, Црквеној општини Лазаревац, Градској општини Лазаревац и другим локалним институцијама и личностима, али најпре родитељима и деци који похађају верску наставу и без којих данас ова прослава и сама Веронаука не би ни постојала и не би имала смисла. Други разлог организације оваквог скупа јесте био промоција овог, за васпитање и образовање деце, веома важног предмета.

У току заседања 18. и 19. маја Свети Архијерејски Сабор се, кроз извештаје архијереја, упознао са стањем и проблемима у епархијама Српске Православне Цркве.

ImageУ просторијама Црквене општине јагодинске, на дан Вазнесења Господњег-Спасовданa, одржана је конференција за штампу поводом петогодишњице радио емисије “Православно јутро” уредника Бориса Милосављевића, вероучитеља из Јагодине.

Како је и сам уредник нагласио све је почело на празник Преноса моштију светог оца Николаја, пре тачно пет година 22. маја 2004 године, на таласима 97, 3 мегахерца, првог програма Радиа Јагодина са благословом Његовог Преосвештенства Eпископа Шумадијског Господина Јована , и уз помоћ Црквене општине јагодинске. Како то увек и бива на почетку је било пуно потешкоћа, међутим, како је време пролазило, тако је емисија заокупљивала пажњу све већег броја слушалаца, па је данас Радио Јагодина, који има и регионалну фрекфенцију, незамислив без ове емисије.

ОСВЕЋЕНА НОВА ЦРКВА У СЕЛУ РАЈКОВАЦ КОД МЛАДЕНОВЦАЈош једна у низу светиња које су никле у Шумадијској епархији за време епископске службе Његовог Преосвештенства Г. Јована (Младеновића), јесте Црква Благовсти Пресвете Богородице у селу Рајковац, надомак Младеновца.

Изградња Цркве започета је 1999. године за живота блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве Вуковића, који је одредио место и дао благослов за њену градњу. Доласком на рајковачку парохију јереја Александра Марковића, радови на завршетку Цркве се убрзавају. Залагањем оца Александра и добровољним прилозима благочестивих мештана села Рајковац, Црква је завршена Господње 2009. године.

Страна 1 од 3