Чланци поређани по датуму: субота, 20 април 2019

ЗАПОЧЕЛИ У ШКОЛИ, РЕАЛИЗОВАЛИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУченици ОШ “Драгиша Михаиловић” из Станова прославили су Лазареву суботу и Врбицу у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову и реализовали пројекат који је започет на часовима верске наставе а завршен у парохијском храму.

Наши свештеници, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереји Горан Ђерковић и Сретко Петковић, су се очински побринули да деци ништа не недостаје али и да, у духу празника, прославимо Васкрсење четвородневног Лазара као и празник Христовог Уласка у Јерусалим, као некадашња деца која су га дочекала палминим гранчицама и месијанским песмама, ми данас врбиним гранчицама, знањем и врлинама.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У ЈАГОДИНИВрбица – Лазарева субота или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витаније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Овај празник са полуваскрсним богослужењем у великом је поштовању код Срба, и многи га славе као своју Крсну славу. Лазарева субота се празнује као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица.

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ У КРАГУЈЕВЦУ“Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу”. (Пс.8,3)

У Цветну суботу, 20. априла 2019. године, у нашем храму, празничну службу служио је јереј Александар Мирковић уз саслужење протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Милана Бороте и ђакона Александра Ђорђевића. За певницом је певао наш хор “Свети Сава” под руководством оца Ивана Антонијевића.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

ВАСКРШЊА ИЗЛОЖБА У ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” У ЛАЗАРЕВЦУШесте недеље Часног и Великог поста, поводом предстојећих Васкршњих празника, у оквиру верске наставе, вероучитељи Катарина Вујичић, Стефан Ристић и Живојин Јанковић организовали су Васкршњу изложбу у просторијама ОШ “Дуле Караклајић” у Лазаревцу, намесништво колубарско-посавско.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА –ВРБИЦА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДа смо на самом прагу прослављања Празника Христовог Васкрсења, подсетили смо се и ове године на дан васкрсења Лазара Четвородневног.

Литургијом у сали парохијског дома началствовао је протонамесник Драган Милутиновић. Присутни народ могао је да из прочитаног јеванђеља чује кључне речи наше вере: “Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће”. (Јн. 11, 25).

ВРБИЦА У ЛАПОВУ И ХУМАНИТАРНА ВАСКРШЊА ИЗЛОЖБА“Благословен који долази у Име Господње” (Пс 117, 26) орило се на празник Васкрсења Лазаревог у порти цркве у Лапову.

Радост празника који нас уводи у тајну Васкрсење Христовог употпуњен је човекољубивом акцијом ђака ОШ “Светозар Марковић” у Лапову на челу са ђачким парламентом, а на иницијативу вероучитеља Марка Арсенића и наставнице ликовног Сање Микић да се васкршња изложба претвори у продајну изложбу како би се помогло нашој суграђанки и мајци наше ученице која је тешко оболела и којој је потребна хитна хируршка интервенција у иностранству.

ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМАКао и претходних година, у крагујевачком насељу Шумарице је са радошћу дочекан празник Лазареве Суботе – Врбице, дан када наша Света Црква прославља Васкрсење четвородневног Лазара.

На позив свештеника протонамесника Срђана Тешића, поред верног народа, одазвао се велики број деце из основне школе „Јован Поповић“ из Шумарица. Она су се заједно са својим вероучитељем г. Милошем Тодоровићем окупила испред своје школе, одакле је, сада већ традиционално, кренула свечана литија до цркве Светог великомученика Георгија у Шумарицама.

ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ У СОПОТУ“Данас благодат Духа Светога нас сабра, и сви узевши крст свој, кличемо:

Осана на висинама,

Благословен је Онај Који долази у Име Господње!”

ВРБИЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У ХРАМУ ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА У РЕКОВЦУПрослављајући навечерје празника Цвети – свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, у храму Преподобног Романа у Рековцу окупио се велики број деце која су заједно са својим родитељима и свештеницима храма, протојерејем Драгославом Петровићем и јерејем Борисом Милосављевићем, носећи иконе, звончиће и освећене врбове гранчице у молитвеном ходу око храма са пуно радости изображавали ону децу која су се радовала самом Господу Христу приликом Његовог уласка у Јерусалим.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА ПРОСЛАВЉЕНА У РОГОЈЕВЦУДана 20. априла 2019. године на празник Васкрсења Лазаревог – Лазареву суботу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу, надомак Крагујевца. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, архијерејски намесник таковски из Епархије жичке, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Бранислав Матић, јереј Гојко Марковић и протођакон Иван Гашић.

ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕНА У ПАРОХИЈИ ЈАРУШУЧКОЈПразновање Уласка нашега Господа Христа у свети град Јерусалим (Цвети) у Парохији јарушичкој је започето вечерњим богослужењем. У њему је, заједно с јарушичким свештеником Младеном Ђурановићем, узело учешћа четрдесетак верника.

ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕНА У АЗАЊИНаша света Црква је у суботу 20. априла 2019. године, прославила празник Васкрсења Лазаревог - Врбица.

Као и претходних година, храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи окупио је велики број верника, посебно њене најмлађе чланове. Родитељи са својом децом узели су учешћа у литији око цркве, где су носили врбове гранчице и звончиће.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУУ суботу 20. априла 2019. године, након служеног вечерњег богослужења на ком се окупио велики број парохијана са још већим бројем деце, освећене су врбове гранчице у спомен на палмине гранчице са којима је радосно народ дочекао Господа Исуса Христа у Јерусалиму.

ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У ДЕСИМИРОВЦУВрбица у храму Свете Великомученице Недеље прослављена је веома свечано.

Мноштво деце са родитељима и верним народом узело је учешће у вечерњем богослужењу.