Чланци поређани по датуму: петак, 13 фебруар 2015

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИВладика Јован – Наука Христова је у Јеванђељу

У четвртак 12. фебруара 2015. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

БИТИ ХРИСТОВ ЧОВЕК ЗНАЧИ ЖИВЕТИ ХРИСТОМПроповед Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована
на Литургији у храму Светог Григорија Богослова у Грошници, 7. феб. 2015. г.,
на дан празновања и прослављања Светог Григорија Богослова

Данас прослављамо Светог Григорија Богослова, великог угодника Божијег, великоумника Божијег, великог мужа Цркве Божије. У Цркви православној, поред апостола и јеванђелисте Јована Богослова, само два човека су понела велико звање богослова, а то су Свети Григорије и Свети Симеон Нови Богослов. Важно је да одмах потражимо одговор на питање шта именованом доноси атрибут богослов, теолог?

Владика Јован: “Угледајмо се на светитеље Христове и следимо њихов пример”Владика Јован: “Угледајмо се на светитеље Христове и следимо њихов пример!”

У понедељак 9. фебруара 2015. године, на празник Преноса моштију светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму светог Саве у Крагујевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Бранислав Матић, као и ђакони Небојша Поповић и Милош Ђурић.