Чланци поређани по датуму: петак, 18 новембар 2016

СЕМИНАР ЗА МОНАШТВО ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕУ организацији Епархије шумадијске, са благословом Епископа Јована, у четвртак 17. новембра 2016. године, организован је семинар за монаштво Шумадијске епархије. Сабрање је почело Светом Архијерејском Литургијом у Саборној Цркви у Крагујевцу којом је началствовао Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање игумана манастира Хиландара архимандрита Методија, протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, архимандрита Серафима Божића, архимандрита Јефтимија Јутроша, игумана Онуфрија Вранића, игумана Петра Драгојловића, протосинђела Николаја Младеновића, јеромонаха Дионисија Кузовића , јеромонах Мардарија Јокића, јереја Дејана Лукића, архиђакона Јустина Сегединског и протођакона Ивана Гашића.

ОБНОВЉЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦ, КРСНО ИМЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ШУМАДИЈСКОГУ среду, 16. новембра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц. На навечерје празника, по одслуженом вечерњем богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу.

СЛАВА БОЛНИЧКЕ КАПЕЛЕ СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНАУ понедељак, 14. новембра 2016. године, на дан Светих Врача Козме и Дамјана, у болничкој капели посвећеној поменутим исцелитељима, свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован, уз саслужење протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, игумана Петра-сабрата манастира Светог Георгија на Липару и протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског.

Један од предавача на Духовном сабрању монаштва Епархије шумадијске који је истовремено био и семинар за монаштво, био је и јерођакон Јеротије, сабрат манастира Ковиља. И њега смо питали о значају монаштва у 21. веку, као и то шта мирјани могу да науче од монаха данас.

Гост духовног сабрања монаштва Епархије шумадијске, у четвртак, 17. новембра био је и високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Забележили смо његове одговоре на питања: Какав је значај монаштва у 21. веку и какав однос данас треба да имају монаси и мирјани.

Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован, прославио је на празник Ђурђиц своју крсну славу. Након Свете архијерејске литургије одржана је и трпеза љубави за бројне званичнике цркве и града Крагујевца. У част домаћина беседу је узнео Његово преосвештенство епископ браничевско-пожаревачки г. Игњатије, који је говорио о важности прослављања славе као иконе Божје у Цркви.