Чланци поређани по датуму: недеља, 21 октобар 2018

МАЛО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ГРОШНИЦИУ понедељак, 22. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у крагујевачком насељу Грошница. Владики Јовану саслуживали су свештеници архијерејских намесништава крагујевачког и лепеничког: протојереји-ставрофори Саво Арсенијевић и Зоран Митровић, протојереј Владимир Ћировић, протонамесници Душан Илић и Срђан Тешић, те јереј Ненад Милојевић.

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ – ШУМАРИЦЕ Пре скоро осам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу - три крвава дана Крагујевца.