Чланци поређани по датуму: петак, 26 октобар 2018

РАДУЈ СЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВО, УТЕХО ОЖАЛОШЋЕНИХ! Храм Преподобне Параскеве у селу Петка код Лазаревца ове године је по 149. пут прославио своју заштитницу. Прослава храмовне славе у овом селу које носи име по овој дивној Христовој угодници, започела је уочи самог празника празничним вечерњим богослужењем које је служио парох други петчански протојереј - ставрофор Мирослав Филиповић уз саслужење протонамесника Ивана Иванковића из Конатица и ђакона Николе Урошевића. Након богослужења на поклоњење вернима је изнета честица моштију преподобне мати Параскеве, која се у овом храму чува од 2004. године.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 27. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереји Милош Митровић, Милош Мијатовић и Немања Искић и ђакон Александар Бабић.

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРААДИМАХрам Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради окупио је више стотина верника на дан своје славе, у суботу, 27. октобра 2018. године. Литургијским сабрањем началствовао је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Радомир Ракић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Јадран Димовић, протонамесник Александар Јовановић, као и ђакони Александар Ђорђевић и Урош Костић.

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је четврти пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Ова манифестација организована је поводом храмовне славе свете Параскеве и већ годинама изазива пажњу и интересовање верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку служена је света Литургија, а служили су је протојереји - ставрофори Србољуб Марковић и Миленко Стикић, протојереј Ненад Савић и протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Марка Арсенића. Беседу о животу и значају ове светитељке одржао је протојереј Ненад Савић који је нагласио да њен култ који се протеже широм православног света потиче од њеног изузетно чистог аскетског живота и подвига, као и велике молитвености. Отац Ненад је даље беседио о путешествију њених моштију као и чудима која су се дешавала над истима.

СВЕТА ПЕТКА ПРОСЛАВЉЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ Уз присуство мноштва верног народа, гостију и свештенства прослављена је храмовна слава, Преподобна мати Параскева – света Петка.

Света Петка, светитељка српског порекла, веома је поштована у нашем народу, сматра се заштитницом и заступницом жена и децe, али и свих оних који јој се молитвом обраћају и траже заштиту и помоћ.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕШТАО ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У БОЦВАНИЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 27. октобра 2018. године, на празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, нови храм посвећен првом Архиепископу српском Светом Сави у Габорону, главном граду афричке државе Боцване.

На првој светој Литургији у новоосвећеном храму Његовој Светости салуживали су Високопреосвећени Митрополит Габорона и Боцване г. Генадије из Александријске Патријаршије и чланови посланства Српске Православне Цркве: Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован, протојереј-ставрофор Драги Вешковац, јеромонах др Амвросије Весић и ипођакон Владимир Јелић, као и други свештенослужитељи, у присуству амбасадора Србије у Јужноафричкој Републици г. Божина Николића и амбасадора Руске Федерације у Боцвани г. Виктора Сибилова, конзула Амбасаде Србије у Преторији г. Саше Марта и великог броја Срба који живе и раде у том делу Африке. Ктитори цркве Светог Саве у Габорону су г. Миливоје Николић и његова супруга Линет, који су и поклонили земљиште за изградњу цркве.