Чланци поређани по датуму: четвртак, 10 мај 2007

У четвртак 10. маја 2007. године, храм Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима је био испуњен званицама поводом крштења малог Луке, сина вреочког свештеника Горана Радовановића и супруге Иване.

Обред крштења је обавио епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештеника и ђакона. Владика је истакао значај крштења као новог рођења и нагласио да је то важан тренутак у животу крштенога, кума и родитеља.

Епископ је указао на одговорност коју један хришћанин као кум преузима на самог себе и на свој живот, а и да је велика одговорност и тежак задатак на родитељима око ангажовања приликом васпитања деце.

Ово свечано сабрање настављено је у црквеној сали, трпезом љубави за све присутне, док је над малим Луком бдила његова старија сестра Дуња.

 

Милошћу Божијом, дана 10. маја 2007. године на празник Спаљивања моштију светог Саве, када је храмовна слава новоподигнуте барајевске цркве, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства шумадијске епархије и том приликом осветио нови иконостас у барајевском храму.

У својој беседи, Владика је истакао значај нашег првог архиепископа светога Саве и као јерарха и као просветитеља и учитеља српског рода. Владика је нагласио значај заједништва у Цркви, рекавши да је ''један хришћанин једнако ниједан хришћанин''. Том приликом је поучио народ да само кроз заједницу љубави у Цркви могу стићи до коначног циља, а то је Царство Небеско.

 

После највећег хришћанског празника, Васкрсења Господњег, као и прослављања славе цркве на Бозману, која је посвећена истом празнику, верни народ крагујевачког насеља Аеородром је са својим свештенством, ученицима крагујевачке Богословије и свештеницима из других цркава прославио храмовну славу – Спаљивање Моштију св. Саве (10. мај).

Већ 9. маја увече почело је слављење највећег и најзначајнијег српског светитеља и то свечаном службом бденија коју су посебно увеличали бројни свештеници који су служили, као и ученици крагу-јевачке Богословије својим појањем Богу и Св. Сави.

 

У четвртак, 10 маја 2007. године у Библиотеци града Београда, представљена је монографија, Иван Стевовић -  Каленић, Богородична црква у архитектури позновизантијског света.

О монографији су говорили: академик Јованка Калић, професор др. Марица Шупут и Драгољуб Тодоровић, архитекта и аутор.

Још један културни догађај у обележавању 600 година манастира Каленић, овог пута у Главном граду, привукао је пажњу ширег аудиторијума.

Промоцији  су присуствовали Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, старешина манастира Каленић игуманија Нектарија, стручњаци архитектуре и црквеног сликарства, многи историчари и бројни гости.