Чланци поређани по датуму: уторак, 12 октобар 2010

НА КРСТУ НАЈВИШЕ ОСИЈАВА ЉУБАВ БОЖИЈАБЕСЕДА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ
ГОСПОДИНА ЈОВАНА НА КРСТОВДАНСКОЈ ЛИТУРГИЈИ
(27. СЕПТЕМБРА 2010) У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУУ понедељак 11. октобра, на дан преподобног Харитона Исповедника, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Као што је сваки пут радост када Архијереј долази да началствује Светом Евхаристијом и подели Архипастирски благослов, тако је и овога пута радост испунила срца верника Аранђеловца, али и братства петропавловског храма. Она вечна Евхаристијска радост била је увећана и употпуњена чином крштења малога Максима, сина ђакона Милоша и Јоване Ждралић.

СЕЛО ЦРКВИНЕ КОД МЛАДЕНОВЦА СВЕДОК ИСТОРИЈЕ И ВРЕМЕНА У КОЈЕМ ЖИВИМОЈедно од села у Шумадијској епархији које се с правом може похвалити својом златном историјом, јесте село Црквине код Младеновца. Иако у њему постоји Црква Светог пророка Илије која датира из 19. века, догађаји везани за настанак овог села које се налази свега 60 км од Београда, на путу Младеновац – Топола, враћају нас у далеку прошлост. На основу историјских података са којима данас располажемо, село Црквине се помиње у доба владавине деспота Стефана Лазаревића.