Чланци поређани по датуму: петак, 12 децембар 2008

БОЖИЋНИ ПОСТ Установљавање Божићног поста, као и других вишедневних постова, датира се у прве векове Хришћанства. Већ од IV века свети Амвросије Милански, Филистрије, блажени Августин помињу у својим делима Божићни пост. У V веку је о Божићном посту писао Лав Велики. Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге - мало дуже. На сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40 - дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.

Антиохијски патријарх Валсамон је писао, да "је сам Свјатијеши Патријарх рекао да иако дани тих постова (Успењског и Божићног) нису одређени правилом, потрудимо се међутим да следимо неписано црквено предање и дужни смо да постимо ...од 15 дана новембра". Божићни пост је последњи вишедневни пост у години. Почиње 15/28. новембра и траје до 25. децембра/7. јануара, траје четрдесет дана и због тога се у црквеном уставу назива Четрдесетницом, као и Велики пост.

ВИНОГРАДИ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован у петак 12. децембра. 2008. године, још једном је посетио Винограде и том приликом у храму Свете мати Параскеве служио Свету архијерејску литургију. Владики је саслуживао протојереј ставрофор др Зоран Крстић ректор Богословије у Крагујевцу, заједно са свештенством Крагујевачког намесништва.