Чланци поређани по датуму: четвртак, 20 август 2015

ПРЕОБРАЖЕЊЕ У ШУМАРИЦАМАПразник Преображења Господњег народ шумаричке парохије прославио је сабран око свога храма који је у изградњи. У поподневним сатима служена је молитва и освећење грожђа. Након молитве и освећења, надлежни парох јереј Срђан Тешић захвалио се на молитвеном учешћу и одзиву парохијана молећи се Господу да данашњи празник преобрази и све нас да своје недостатке одстрањујемо, а врлине умножавамо.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУМилост Божија у Духу Светоме

У понедељак, 17. августа 2015. год., када наша Црква слави светих седам мученика пострадалих у Ефесу, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, јереј Александар Мирковић и протођакон Небојша Јаковљевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУПоводом деведесет и четири године од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 16. августа 2015. године Свету Архијерејску Литургију, а потом и парастос краљу Петру I, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник орашачки протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Дејан Динић, јереј Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

ПРАЗНИК ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ ПРВОМУЧЕНИКА И АРХИЂАКОНА СТЕФАНА ПРОСЛАВЉЕН У НИКОЉУНа дан преноса моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана 15. августа 2015. године, а поводом славе капеле манастира Никоље, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у летњиковцу поред цркве. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Ђорђе Радишић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Дејан Динић, јереј Слободан Радивојевић, јереј Никола Симић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

ПОСЕТА КОРИСНИКА ЗАВОДА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“ ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У МАРШИЋУНа празник Пребражења Господњег, 19. августа 2015. године, у храму Светог Василија Великог у Маршићу служена је света Литургија којој је осим парохијана маршићанске парохије присуствовао и одређени број корисника и запослених у Заводу за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама.

Посета корисника Завода нашем храму је израз жеље корисника и директора поменуте установе господина др Владицe Станојевића, а реализована је залагањем и љубављу стручног особља које је тога дана било у пратњи 50-ак корисника који су посетили наш храм и узели учешћа у светој Литургији, појући и причешћујући се светим Тајнама Христовим. Сама идеја о посети парохији маршићанској и храму Светог Василија Великог је плод сарадње између директора Завода и протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског који је, поред директора др Владице Станојевића и надлежног пароха малопчеличког, ангажован на изградњи храма Светог Луке Кримског и Симферопољског у кругу Завода за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама.