Чланци поређани по датуму: недеља, 07 јануар 2018

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СТАНОВУДруги дан Божића када наша Света црква слави Сабор Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протонамесник Александар Јовановић, јереј Аександар Мирковић, ђакони Милош Павић и Недељко Дикић.

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА УДРУЖЕЊУ ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУУ понедељак 08. јануара када наша Света Црква прославља Сабор Пресвете Богородице, Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју Свети Василије Велики у Маршићу посетио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Повод ове посете био је, како прослављање најрадоснијег хришћанског празника Божић, тако и охрабрење и подстрек родитеља и деце који бораве у овом удружењу.

РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУРођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. У овом свету се дешава највеће чудо Божије милости. Бог постаје човек! Он, Господ Благи, Спаситељ Исус, постао човек, очистио Трпезу Божију у овом свету од греха од смрти, од наказности и ужаса ђавољег и основао Цркву своју. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији. Као оно пастири Витлејемски који у тамној Јудејској ноћи угледаше непознату светлост изнад пећине у којој склањаху своја стада и чуше пој небеских појаца, пој који људско ухо не чу, а који до њих допираше из правца пећине, занети и задивљени оним што видеше и чуше, рекоше један другоме: „Хајдемо до Витлејема да видимо то што се догодило“ (Лк 2,15).

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВА ХРИСТОВОГ У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕЛитургију Светог Василија Великог на Божић у Светоархангелском манастиру на Космају служио је јереј Марко Јефтић. Након евхаристијског сабрања заједничарење је настављено у конаку, а сабрани верници су узели благослов и честитали празник настојатељу ове обитељи архимандриту Јовану (Маричићу), који због болести није могао узети учешће на Литургији.