Чланци поређани по датуму: мај 2018

ОКРУГЛИ СТО - ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ (1818-2018)“Два века Старе цркве у Крагујевцу (1818 -2018)” назив је округлог стола који је у петак, 1. јуна 2018. године, по новом Грегоријанском календару, одржан у крагујевачком Хотелу Шумарице у организацији Српске православне епархије шумадијске и саме Старе цркве. Представљено је девет радова и то проф. др Сузане Рајић: “Држава и црква у обреновићевској Србији”, проф. др Радише Љушића: “Ктиторска плоча Старе цркве у Крагујевцу – извор за реконструкцију биографије кнеза Милоша”, проф. др Предрага Пузовића: “Однос кнеза Милоша према вери и цркви”, Вука Даутовића: “Литургијски предмети из Старе крагујевачке цркве и примењена уметност у Србији 19 века, Александре М. Стефановић: “Стара црква у Крагујевцу културно добро кроз два века”, као и радови Предрага Илића: “Изградња у Крагујевцу од 1818 до 1841”, мр Небојше Ђокића: “Где су се тачно налазили средњовековни трг Крагујевац и црква посвећена Св. Петру”, доценткиње др Ане Костић: “Програмско решење иконостаса Старе цркве у Крагујевцу” и Милоша Станковића: “Сакрална архитектура у време прве владавине кнеза Милоша”.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА1. јуна, када наша света Црква прославља светог свештеномученика Патрикија, пострадалог за веру у време богоборног цара Јулијана Одступника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у крагучевачком насељу Виногради. Његовом Преосвештенству саслуживали су протонамесник Драган Брашанац и ђакон Александар Ђорђевић. За певницом су били оци: Драгослав Милован и јереј Мирољуб Лазић.

ПРВИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак 31. маја 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИЊегово Преосвештентсво Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светог Јоаникија Девичког у Бресници у среду, 30. маја.

Саслуживали су свештеници Саша Антонијевић и Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељи Марко Гаљак и Стефан Радисављевић. Вероучитељ Миодраг Крстић довео је ученике веронауке из ОШ “Ђура Јакшић”. Верни народ  је дошао у великом броју и узео је учешћа у Светој Литургији.

ХРАМОВНА СЛАВА У ЦЕРОВЦУТрећега дана Свете Тројице, 29. маја 2018. године, Црквена Слава обележена је веома свечано.

Св. Литургијом началствовао је Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење протојереја-ставрофора Миладина Михајловића архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића архијерејског намесника крагујевачког, протојереја Драгана Брашанца, протођакона Ивана Гашића, ђакона Милутина Гашевића и уз појање хора са Опленца и диригента Марије Ракоњац.

ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУУ уторак, 29. маја 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, отворена је изложба икона студената Високе школе СПЦ за уметности и консервацију.

Ово је шеста година за редом да се у нашем граду организује овакво дешавање и сада већ можемо рећи да су изложбе икона у организацији наше црквене општине постале традиција. Изложбу је отворио свештеник Влада Димитријевић, захваливши се свима који су се потрудили да ова збирка икона буде доступна лазаревачкој публици, напоменувши да је духовни живот православних верника незамислив без светих икона.

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа Духовски понедељак 28. маја 2018. године Епископ шумадијски Г. Јован је благоизволео да служи Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу повод храмовне Славе и Литије Града Крагујевца.

Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор  др Зоран Крстић, протојереј Милић Марковић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор  Момчило Рајковић, протојереј-ставрофор  Живота Марковић, протојереј-ставрофор  мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор  Милован Антонијевић, протојереј  Драган Брашанац и јереј Дејан Марковић. Саслуживали су протођакони Иван Гашић, Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић, чтецирали су г-да Марко др Петровић, Марко Нешић, Илија Арсенијевић, Никола Љубисављевић и г. Немања Кнежевић. Литургију је својим појањем улепшао хор младих Саборног храма предвођен протојерејом Драгославом Милованом.

ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАПразник силаска Светога Духа Хришћани од давнина празнују десет дана после Вазнесења, а то значи - педесет дана после Васкрса. На тај дан Хришћани од памтивека украшавају цркве зеленилом и гранчицама, а црквени под застиру травом. На сам дан пра-зника верни народ, на свечаној служби, стоји са цвећем у рукама и плете венчиће. Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих Хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педесет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесења на небо. Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: "Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене...".

ПЕДЕСЕТНИЦА – СЛАВА МЛАДЕНОВЦАСветом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице и литијом централним градским улицама Младеновац је обележио своју славу – Силазак Светог Духа на Апостоле – Педесетницу. Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића.

ЛИТИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАЦИИ ове године Силазак Светог Духа на Апостоле, у Смедеревској Паланци, прослављен је свечано. Свему је претходила Света Литургија у оба храма, у храму Свете Петке и Преобрежења Господњег, a потом је уследило вечерње са троструким клечањем, за које време окупљени верни народ плео венчиће од траве и носио у своје домове као благослов до идуће године.

ГРАДСКА ЛИТИЈА НА ПРАЗНИК ДУХОВА У ЈАГОДИНИПразник Силаска Светог Духа на апостоле, свечано је прослављен у Јагодини. После Свете Литургије и вечерње молитве, главном улицом, кренула је градска литија. У овом заиста свечаном и молитвеном ходу узело је учешћа велики број верног  народа и деце са својим вероучитељима.

Литију је предводило свештенство намесништва беличког на челу са протојерејем - ставрофором Небојшом  Младеновићем, градоначелником Града Јагодине господином Ратком Стевановићем и заменицом градоначелика госпођом Снежаном Вукашиновић.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ“Све дарује Дух Свети; излива пророчанства, претвара људе у свештенослужитеље; учи мудрости непознаваоце књига; пројављује рибаре као истинске богослове; сабира сав сабор Цркве. Једносушни и Сапрестолни Оцу и Сину, УТЕШИТЕЉУ, СЛАВА ТЕБИ!”

(Стихира трећа са мале вечерње, на дан Педесетнице, глас први)

СЛАВА ГРАДА ЛАЗАРЕВЦАИ ове године празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Александар Новаковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Томислава Марића, протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Небојше Леке, протонамесника Владимира Стојковића и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈАУ У ХРАМУ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА У ЈУНКОВЦУУ суботу, 26. маја 2018. године, када наша Црква прославља празник Свете мученице Гликерије и духовске Задушнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа у Јунковцу, архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј – ставрофор Златко Димитријевић, протојереји – ставрофори Марко Митић и Мирослав Филиповић, протојереј Небојша Лека, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије и торжественост сабрања били су задужени “Србски православни појци”.

“СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛОВО, РЕЧ И ПЕСМА” У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ оквиру прославе дана словенских просветитеља Свете браће Кирила и Методија, Богословија “Светог Јована Златоуста” у сарадњи са Центром за стручно усавршавање запослених у образовању у Крагујевцу, организовала је пројекат под називом “Свети Кирило и Методије – слово, реч и песма”.

Пројекат је био намењен ученицима крагујевачких основних и средњих школа и трајао је два дана, 24. и 25. маја.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 25. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛНИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ ЛИТРУГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕНИ У САБОРНОМ ХРАМУНа дан светих апостола Кирила и Методија, и светог Никодима, архиепископа српског, 24. маја 2018. године, служена је Света Литургија у Крагујевачком Саборном храму.

Литургију је служио протојереј – ставрофор Зарије Божовић, старешина храма, уз саслужење ђакона Милоша Павића.

Радост овог великог празника употпуњена је учешћем у Светој Литургији великог броја ученика верске наставе из ОШ “Радоје Домановић”.

ПРОСВЕТИТЕЉИ СВЕСЛОВЕНСКИ ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНИ У ШУМАРИЦАМАДан Свете браће Кирила и Методија литургијски је прослављен у цркви Светог Георгија у насељу Шумарице. Руком и молитвом Преосвећеног владике Јована освећена су црквена звона која ће позивати док је света и века верни народ на слављење Бога у овом крају.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је началствовао Божанственом Литургијом и просвећивао и надахњивао шумадијски народ речима Златоустовим као некада Свети Кирило и Методије народ Моравске и осталих словенских земаља.

Преосвећеном Епископу Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, професор Богословије Светог "Јована Златоуста", који је и произнео дивну беседу као негда Свети Климент у част Свете браће.

Страна 1 од 3