Чланци поређани по датуму: субота, 14 август 2021

СЛАВА КАПЕЛЕ ЧАСНОГ КРСТА И СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ први дан Великогоспојинског поста, 14/1. августа 2021. године када наша Црква прославља Изношење Часног Крста и Свете мученике Макавеје, епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе посвећене данашњем празнику у Старој цркви у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, старешина храма и архијерејски намесник Левачки протојереј – ставрофор Милић Марковић, протојереј – ставрофор Живота Марковић и јереј Владан Костадиновић, те јерођакон Јован (Прокин).

Патријархова порука вернима на почетку поста: Друштвени медији кров са кога свима упућујемо Реч Божју

Браћо и сестре,
Драги пријатељи,

Осетио сам обавезу да вам се данас обратим, најпре да бих православнима пожелео благословен почетак поста посвећеног Пресветој Богородици и славном догађају Њеног успења, односно крају њеног земног живота и пресељењу на Небо. Желим вам да предстојећих десетак дана, колико је то год могуће, проведете у миру, да у радости прославите предстојећи празник Преображења Господњег, а да молитве за ближње, за наш род и читав свет упутите Пресветој Богомајци чија душа је, како је и приказано на величанственој сопоћанској фресци, у рукама њеног љубљеног Сина, Спаситеља света.