Чланци поређани по датуму: среда, 08 октобар 2014

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВЦУУ уторак, 07. октобра 2014. године, када Црква Божија прославља свету првомученицу Теклу, преподобног Симона, светог краља Владислава и преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу.

Епископу су салуживали свештеници левачког намесништва као и свештеници других епархија. Литургијско појање увеличали су ученици Богословије “Светог Јована Златоуста” са својим професором појања Немањом Старовлахом. Светој Литургији присуствовао је велики број свештенства, монаштва и верника, који су се на крају Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈОВАНОВЦУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНАПоводом храмовне славе, Зачећа Светог Јована Крститеља у понедељак 6. октобра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства и монаштва служио је Свету Архијерејску Литургију у приградском насељу, Јовановац.

Храм у Јовановцу био је мали да прими велики број верника који је дошао да узме учешћа у литургијском сабрању. То се управо видело кроз велики број причасника. Честитајући славу Владика Јован обратио се верном народу Јовановца позвавши их на јединство, слогу и љубав и то у заједници кроз Цркву наглашавајући да без Цркве нема спасења. Поред овог, Владика Јован је подсетио да се овај храм гради више од 15 година и да је управо сада време да на делу покажемо слогу, веру и љубав, како би овај Свети храм у што краћем року био завршен.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У КРАГУЈЕВЦУДани европске баштине су манифестација Савета Европе и Европске комисије. Одржавају се у 50 европских држава, почев о 1991. године и обележавају се програмима чији је циљ да се широкој јавности у свим европским државама приближи и учини доступним културно наслеђе европских народа.

У Србији, ова манифестација се одржава од 2002. године, увек под покровитељством Министарства културе и информисања. Крагујевац је, други пут заредом, био домаћин централне прославе.

ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ЦРКВАМА И ВЕРСКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У ПОСЕТИ МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУУ уторак, 7. октобра 2014. године, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије др Милета Радојевић је посетио храм Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Том приликом др Радојевића је Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић упознао са радовима у и око младеновачке Цркве. За две године Храм и порта су у потпуности обновљени. Под тим радовима подразумева се обнова конструкције и фасаде, обнова иконостаса, израда нових икона и фресака, нивелација земљишта порте, изградња чесме, сређивање паркинга и фасаде парохијског дома и други радови. Прота Жељко је захвалио др Милети Радојевићу на великој подршци и помоћи коју је пружио младеновачкој Цркви, тиме омогућивши да овај Храм буде бисер Епархије шумадијске.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАСТЕЉАНУНа Оданије празновања Крстовдана, у суботу 4. октобра 2014. године, крај рушевина космајског Манастира Кастељана, у тишини густе букове шуме, верни народ Неменикућа и читавог космајског краја, са радошћу је дочекао Првојерарха Цркве Божије у Шумадији, Његово Преосвештенство Епископа Јована.

Света Архијерејска Литургија служена је на остацима храма посвећеном Св. великомученику Георгију, саграђеног заједно са читавим манастирском комплексом у време краља Драгутина, који је обновио и унапредио Св. Деспот Стефан Лазаревић налазећи често и сам у њој свој молитвени мир.
Епископу су саслуживали: aрхијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох лазаревачки протојереј-ставрофор Александар Новаковић, парох неменикућски јереј Горан Лукић, парох поповићки јереј Мако Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАОбуцимо се у оклоп правде са кацигом спасења, са штитом вере и мачем речи Божије. Еф.6:13-17.

Апостол Павле бодри хришћане учећи их да јачају у Господу тако што ће прихвати Његову силу у помоћ и одупрети се свим безбројним непријатељима.

Али предуслов за духовно усавршавање и напредовање јесте наше смирење којим ћемо потиснути своју сујету, гордост и самољубље, рекао је Владика Јован у својој беседи у храму Свете Петке у Виноградима на дан Светог великомученика Евстатија.