Чланци поређани по датуму: септембар 2006

На Малу Госпојину 21. септембра 2006. године навршило се 195 година од подизања Карађорђеве цркве у Тополи. Тога дана Његово Преосвештенство епископ шумадијски Јован служио је свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештеника опленачког намесништва и учешћа хора "Опленац", који је певао заједно са монахињама манастира Никоља и Петковице.

 

ЛитијаЕпископ шумадијски Господин Јован предводио је литију у суботу 09. септембра ове године, у очи празника Сабора српских светитеља. Литија је пошла од Старе јагодинске цркве Светог архангела Михаила до манастира «Јошаница», чији је параклис посвећен овом великом празнику.

Овај крсни ход – литија, кренула је у 13:00 часова од Старе цркве до манастира са благословом епископа шумадијског Господина Јована.

Још 30. јуна 2006. године Његово Преоасвештенство епископ шумадијски Јован посетио је ову црквену општину и обишао земљиште које је предвиђено за изградњу новог храма. Земљиште су поклонили господин Момчило Панић и његова сестра Оливера Ђурђевић родом из Црног Кала. Уз присуство протојереја-ставрофора Милутина Петровића и протојереја Радосава Петровића епископ је обавио и разговор са ктиторима новог храма господином Владимиром и госпођом Милицом Којанић из Лапова. Пројектант новог храма је мр Радослав Прокић.

7. септембра 2006. године Његово Преосвештенство епископ шумадијски Јован је, уз саслужење шест свештеника и два ђакона, служио Свету Литургију и осветио темеље новог храма.

Дана 3. септембра 2006. године, Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован освештао је храм Светих врачева Козме и Дамјана у Загорици. Ктитор храма је господин Љубиша Ђукић, ливац из Загорице, а пројекат за храм израдио је арх. техничар Милован Ристић, који је и водио надзор у изградњи самог храма. Сам плац за храм поклонио је Милинко Л. Антонијевић из Загорице.