Чланци поређани по датуму: септембар 2010

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ У БИБЛИОТЕЦИ САНУУ организацији Библиотеке Српске Академије Науке и Уметности у Београду представљена је 28. септембра 2010. године књига Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици. Ова књига представља зборник радова насталих поводом научног скупа посвећеног манастиру Каленић који је у истом одржан од 5-6. октобра 2008. године  у организацији Одељења историјских наука САНУ.

Крст, који је неодвојив од Христа и Његовог страдања има велики значај за све хришћане, зато му се Црква обраћа у својим молитвама:

УЗДИЗАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУО Божанска сило,
о непобедива сило,
о непојмива сило
славног и животворног Крста,
сачувај нас грешне!
(из вечерњих молитава)

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу пред Воздвижење Часнога Крста Господњега, 26. септембра, Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тулежима код Аранђеловца. Новоподигнута црквица посвећена св. Николају Мирликијском била је препуна верника и дечице који су се сабрали у дом божији да дочекају свог Архијереја и да учествују у Светој Евхаристији.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БАЋЕВЦУУ суботу 25. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Силаска Светога Духа у Баћевцу Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и Радивоје Митровић и јереј Дејан Антић и Влада Димитријевић. На Литургији је појао хор храма “Светог пророка Илије” из Вранића али и велики број деце на опште одушевљење свих хришћана који су тога дана били у храму.

ПРВА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 25. септембра 2010. године, одржана је прва смотра црквеног беседништва у Поповићу, Архијерејско намесништво космајско.

Свету Литургију је служио високопреподобни отац Сава, настојатељ манастира Венчац.

МАНАСТИР КАЛЕНИЋ - У СУСРЕТ ШЕСТЈ СТОГОДИШЊИЦИБиблиотека Српске академије наука и уметности организује промоцију књиге Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици: научни скуп, Каленић, 5-6. октобар 2008. године / уредник академик Јованка Калић. - Београд: Одељење историјских наука САНУ; Крагујевац: Епархија шумадијска СПЦ, 2009, у Београду, уторак 28. септембар 2010. у 13.00 часова у Клубу САНУ, међуспрат.

О књизи говоре: Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, академик Јованка Калић, уредник, и проф. др Миодраг Марковић

ПРОСЛАВА 200 ГОДИНА ОД БОЈА НА ВАРВАРИНСКОМ ПОЉУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 23. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију поводом обележавања 200 година од боја на Варваринском пољу, у Првом српском устанку, у спомен комплексу у Варварину. Овај јубилеј посвећен је успомени на надљудско јунаштво српских и руских војника који су на варваринском пољу поразили три пута бројнију турску војску.

Варваринска битка спада у најзначајније битке у Првом српском устанку јер је том победом Србија значајно повратила изгубљене територије и стабилизовала опште стање. Српским снагама командовао је Хајдук Вељко Петровић (у историји и народном предању познатији као Хајдук Вељко), а руским генерал гроф Орурк, који је као школовани стратег руководио целим током битке и вешто храбрио устанике да се супротставе многобројнијој турској војсци.

СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА СЛАВА ЦРКВЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА Дана 22. септембра 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном праведном Јоакиму и Ани у Међулужју надомак Младеновца.

Храм је у изградњи од 2004. године и по већ устаљеној пракси, шесту годину за редом на дан храмовне славе, а у присуству великог броја верника наш Првојерарх служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење крстоносних отаца Драгољуба Ракића, Миладина Михаиловића, Миће Ћирковића, јереја Живана Жујовића и двојице ђакона Петра Лесковца и Небојше Јаковљевића.

ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ ДОЖИВЉАВА СВОЈ ПРЕПОРОДУ Недељу пред Малу Госпојину, парохијска заједница Десимировачка молитвено је обележила успомену на најрадоснији догађај у својој историји, када је у исту Недељу освећен прво темељ Цркве Свете Великомученице Недеље 1934. године, да би затим неколико година касније, тачније 1937. године, било свечано велико освећење храма.

Великим благословом Божијим може се сматрати то што су ову светињу осветили два светила наше вере, Свети Доситеј митрополит загребачки и Свети Николај Епископ жички, заједно са Епископом шабачким Симеоном.

ХРАМОВНА СЛАВА РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЂУРЂЕВУСтановници села Ђурђева су и ове године свечано прославили своју храмовну славу Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину. Молитвено сабрање је почело Светом Литургијом коју су служили: протојереј Миленко Стикић, парох 3. лаповски, протојереј Велибор Јовановић, парох сарановачко-ђурђевачки, јереј Милан Ћосић, парох јарушички уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИСлава Карађорђеве цркве у Тополи Мала Госпојина и ове године прослављена је свечаним Литургијским сабрањем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије шумадијске.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У МАЛИМ КРЧМАРИМАПразник Рождества Пресвете Богородице у народу познат као Мала Госпојина је слава храма села Мало Крчмаре код Раче. Мноштво мештана овог села је својим присуством у храму прославило овај значајан празник. Возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Литургија, а служили су је протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереји Петар Манић и Милан Томић, протонамесник Ненад Савић и јереј Горан Живковић.

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГНа празник чуда Светог Архангела Михаила, 19. 09. 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у капели манастира Благовештење уз саслуживање више свештеника и пререзао колач поводом славе манастирске капеле. Честити и побожни народ Рудничког краја заједно са пријатељима манастира из свих крајева Шумадије, дошао је да се помоли у овој великој светињи, која је током првог и другог српског устанка, почетком XIX века, играла веома важну улогу.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦАЕпископ шумадијски Г. Јован је благоизволео да у суботу 18. септембра 2010. године у селу Сабанта надомак Крагујевца освешта храм Преображења Господњег, који је подигнут, пре тачно 100 година. Историја храма у Сабанти почевши од његове градње па све до његовог коначног освећења, проткана је занимљивим догађајима који су мање или више утицали да се освећење ове велелепне светиње одложи. Почеци датирају још од времена проте Гвоздена Илића који је као парох сабаначки започео градњу овога светога храма са мештанима Сабанте, доласком на ову парохију 1885. године. Након вишедеценијске градње, прота Гвозден је своју свештеничку службу у Цркви Божијој крунисао завршетком радова и заказивањем освећења храма за 1910. годину.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У ХРАМУ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 15. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Лазара Косовског у Белошевцу. У току Литургије произносене се прозбе за оне који се уче и за оне који их уче, да Преблаги Господ благодаћу Духа Светога помогне ђацима и њиховим наставницима да успешно заврше школску годину. Света Архијерејска Литургија завршена је Чином Призива Светог Духа. Лепо је било видети препуну Цркву и децу која учествују, причешћујући се Телом и Крвљу.

СОКОЛСКИ СЛЕТ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕСа благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Савез српских сокола који је под покровитељством Њ.К.В. престолонаследника Александра организовао је први послератни Соколски слет.

Подршку слету пружили су парохија при храму Светог Саве, Секретаријат за образовање Града Београда, Општина Врачар и Град Крагујевац.

Скупу су се обратили изасланик престолонаследника Александра, Драгољуб Ацовић и старешина Соколског савеза Јевђа А. Јевђевић који је соколским поздравом Здраво отворио слет.

ДУХ ХИЛАНДАРА ПОДИЖЕ НАШ ДУХ У СВИМ ВРЕМЕНИМА Реч Његовог Преосвештенства
Епископа шумадијског Господина Јована
на отварању изложбе о обнови манастира Хиландара
у Крагујевцу 16. септембра 2010. године

ВЛАДИКА ЈОВАН ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ОБНОВА ХИЛАНДАРА У КРАГУЈЕВЦУНакон Београда, Врњачке Бање и Краљева, изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара”, отворена је у Галерији Народног музеја Крагујевац. На свечаном отварању у четвртак 16. септембра 2010. године, присутнима су се најпре обратили директор музеја Александар Стаменковић, и аутор изложбе проф. др Мирко Ковачевић који су позвали Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Г.Г. Јована да отвори изложбу. Отварању изложбе присустовао је велики број крагујевчана предвођени својим градоначелником господином Верољубом Стевановићем, који су са пажњом разгледали приређену поставку.

Изложба „Обнова Хиландара, 6 година након пожара” открива широкој јавности плодове труда хиландарских неимара на обнови задужбине Немањића, најбогатије српске ризнице старе преко 800 година.

ВЛАДИКА  ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У РАЧИЕпископ шумадијски Јован је на празник Светог свештеномученика Антима никомидијског служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рачи крагујевачкој. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Душан Симин, Ранко Ђураш и Драгослав Сенић, протојереји Обрен Стојановић и Велибор Јовановић и јереј Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Ивана Гашића, Дејана Шишковића и Радомира Јанковића. Дочеку свог Епископа је присуствовао велики број житеља Раче међу којима се примећивао приметан број младих-ученика веронауке из основне школе.

Страна 1 од 2