Чланци поређани по датуму: понедељак, 09 април 2018

ЛИТУРГИЈСКO САБРАЊЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ Трећег дана Васкрсења Христовог, на Светли Уторак, предстојатељ Епархије шумадијске, Његово Преосвештенство Господин Јован, началствовао је литургијским сабрањем у насељу Аеродром.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Немања Младеновић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Ђорђевић.

Света Литургија је одисала радошћу Христовог Васкрсења, Његовом победом над смрћу и радошћу сабрања око свог месног епископа.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ПЕТАР II ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ У СРПСКОЈ КРИТИЧКОЈ МИСЛИ XX ВЕКА” У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак, 10. априла 2018. године, на други дан Васкрса, ЦО Лазаревац у сарадњи са градском библиотеком “Димитрије Туцовић” из Лазаревца, организовала је промоцију књиге др Снежане Љ. Адамовић, “Петар II Петровић Његош, у српској критичкој мисли XX века”.

На самом почетку присутнима се обратио протојереј-ставрофор Александар Новаковић, упознавши их са радом ауторке др Снежане Љ. Адамовић.

У наставку промоције о делу је говорио проф. др Мило Ломпар, ослањајући се укратко на садржај истог.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ среду Светле Седмице у храму “Светог Луке Кримског”, који се налази у комплексу Завода за смештај одраслих лица у Малим Пчелицама, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештеника: протојереја ставрофора Животе Марковића, протојереја Драгана Брашанца, протонамесника Бранислава Матића и јереја Ненада Милојевића.

Овај прелепи храм, иначе црква-брвнара, претпрошле године у среду Светле Седмице је свечано освећен. Непосредно пред освећење у храм је донета честица моштију Светог Луке Кримског. Наш Епископ је између осталог даривао овај Свети храм и моштима Светог кнеза Лазара и Свете Анастасије (мајке Светога Саве).

ВЕЛИКА НЕДЕЉА И ВАСКРС У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИКао сваке године и ове године, у великом броју, верни народ Смедеревске Паланке на челу са својим свештенством одслужили су сва Великонедељна богослужења, припремајући се за прославу Празника над празницима и Славља над слављима.

Целокупни Великопосни ток почео је да се врхуни у поноћном Васкрсном јутрењу и свој врхунац нашао у наставку на светој Литургији.