Чланци поређани по датуму: уторак, 24 март 2015

ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУУ петак, 20. марта 2015. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, отворена је изложба икона студената Високе школе СПЦ за уметности и консервацију.

Изложбу је отворио свештеник Влада Димитријевић, захваливши се свима који су се потрудили да ова бројна и интересантна збирка икона буде доступна лазаревачкој публици. У име излагача публици се обратио доцент Милош Стевановић, асистент на катедри за зидно сликарство, осврнувши се на историјат ове високошколске установе. Отварање изложбе употпунио је пригодан културно-уметнички програм. На почетку је наступила мушка секција хора „Свети Димитрије“, предвођена протонамесником Владимиром Стојковићем.

13. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУДана 20. марта 2015. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић. Тема је била: „Хришћански смисао патње и болести“ Ово је 13. трибина у организацији младеновачке Цркве, а братство храма, на челу са архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове Духовне трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

СУГУБА РАДОСТ И БЛАГОДАТ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУУ Четврту недељу Васкршњег Поста, која је посвећена светом Јовану Лествичнику, на празник светих Четрдесет мученика Севастијских свештенство и верујући народ крагујевачке Цркве светог Саве имали су неизмерну радост и част да учествују у евхаристијској радости којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида. Преосвећеном владици су још саслуживали Високопреподобни архимандрит Прокопије (Антиохијска Патријаршија), Високопречасни протојереји-ставрофори: др Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије, Зарије Божовић, старешине Саборног храма у Крагујевцу, мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник крагујевачки; Пречасни презвитери: протонамесник Александар Јовановић, старешина Цркве светог Димитрија, јереј Иван Антонијевић, уз саслужење протођакона Андрије Јелића, Небојше Јаковљевића, Ивана Гашића и ђакона Милоша Ђурића.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЗАГОРИЦИУ суботу крстопоклоне седмице Часнога поста, 21. марта, када Црква прославља и празнује Светог Теофилакта Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светих Козме и Дамјана у Загорици. Тим поводом Божији храм је испунио велики број житеља Загорице који су заједно са децом дошли да дочекају свог Архијереја и причесте се божанским, светим, пречистим, бесмртним, небеским, животворним и страшним Христовим Тајнама. Опленачки хор под вођством диригента проф. Марије Ракоњац је својим појањем допринео јачем доживљају литургијских химни, а из малених дечијих уста се могло чути милозвучно Господи помилуј.

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГДана 20. марта 2015. године, у петак чстврте недеље васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Сипићу. Повод за литургијско сабрање је исповест Архијерејског намесништва рачанског. Пре почетка Свете Литургије свештенство рачанског намесништва се исповедило, а исповедник је био протојереј – ставрофор Милан Борота.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ среду, Крстопоклоне недеље Великог Поста, 18. марта 2015. године, када Црква Христова прославља Светог мученика Конона и Преподобног Марка Подвижника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Светог Великомученика Георгија у селу Мијатовац недалеко од Јагодине. Епископу су саслуживали: Високопреподобни архимандрит Ефтимије, игуман манастира Јошанице, Преподобни јеромонах Онуфрије духовник манастира Драче, Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић, помоћник намесника беличког јереј Миломир Тодоровић као и протођакони Нинослав Дирак и Иван Гашић.