Чланци поређани по датуму: недеља, 18 септембар 2011

НАРЕЧЕЊЕ И ХИРОТОНИЈА ИЗАБРАНОГ ЕПИСКОПА РЕМЕЗИЈАНСКОГ Г. АНДРЕЈА (ЋИЛЕРЏИЋА)Свети Архијерејски Сабор, у седници од 26/13. маја 2011. године донео је следећу одлуку: „На основу члана 69. (тачка 18) и члана 105. Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Сабор је изабрао Високопреподобног архимандрита Андреја (Ћилерџића) за Викарног Епископа Његове Светости Патријарха српског, са титулом Епископ ремезијански.”   

Свечаним чином наречења у Саборној цркви у Београду, у суботу 17. септембра 2011. године у 17 часова, началствоваће Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслужење више архијереја наше Свете Цркве.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење архијереја Српске Православне Цркве извршиће у недељу, 18. септембра 2011. године у 9 часова, на Светој Архијерејској Литургији у београдској Саборној цркви, хиротонију архимандрита Андреја (Ћилерџића) у чин Епископа ремезијанског.

Ми, ваш Патријарх са Светим Архијерејским Синодом и члановима Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, дубоко забринути због опасности од насиља које прети народу на Косову и Метохији, његовој слободи и светињама, али испуњени вером и надом у Спаса и Бога нашега, позивамо сав наш верујући српски народ на молитву и тродневни пост (до недеље): да нам Бог опрости грехе наше, да уразуми моћнике и оне који власт имају да не учествују у неправди, гажењу Божјих и људских закона, као и основних људских права и слобода, и одлука Уједињених Нација (Резолуције 1244) по којима су Косово и Метохија били и остали органски део Србије.

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ ЛЕПЕНИЧКОГ И КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована 15. септембра 2011. године, у Амфитеатру богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, одржан је семинар за свештенике крагујевачког и лепеничког намесништва. Семинар је имао назив “Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима”. Увод у овај догађај била је Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у храму Светог Саве на Аеродрому.

Уводно предавање под називом “Приступ проблему (теми семинара) са тачке гледишта пастирске социологије” одржао је ректор богословије Св. Јован Златоусти, протојереј ставрофор др Зоран Крстић, који је излагању поставио следећу констатацију: да хришћане, а још чешће јерархију, генерално у јавности, карактеришу као носталгичаре за прошлошћу. А одмах затим додао: “Ако је то, макар и у траговима, истина, оправдано је запитати се зашто је то тако? Да ли је савремено друштво, по дефиницији, непријатељски расположено према Цркви?”