Чланци поређани по датуму: субота, 27 јануар 2007

И ове године, у организацији Црквене општине јагодинске и јагодинских средњих школа, празник Светог Саве обележен је низом манифестација под називом Светосавска недеља.  Прослава је почела у среду 17.1.2007.год. у  галерији Музеја наивне уметности отварањем изложбе икона са Академије за уметност и консервацију СПЦ у Београду. Изложбу је отворио и о значају икона у правоаслављу говорио Горан Јанићијевић професор фрескописа.

 

Stara crkva KragujevacЛичност Светог Саве и светосавска заветна мисао и овог 27. јануара окупила је народ у крагујевачкој Старој цркви. Свету Литургију служили су свештеници овог светог храма. Посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског прочитао је ђакон Мирослав Василијевић.

По завршетку службе пресечен је славски колач, који је ове године припремио домаћин славе господин Миодраг Павловић са породицом. Део колача примила је госпођа Радмила Стојадиновић, која ће следеће године благословом Светог Саве бити домаћин у нашем храму.

 

Прослава Светог Саве првог архиепископа и просветитеља српског у виноградској парохији потврђена је и ове године свеопштим литургијским сабрањем. Лик овог Божијег угодника који је својим животом и делом заувек утабао стазе нашој просвети и култури, остаће вечно да пламти у срцима оних најмлађих, са јасно упућеном јеванђељском поруком: Заволите Бога као што Он заволе нас, коју је Свети Сава спевао свом оцу Светом Симеону, а односи се на васколики Српски род.