Чланци поређани по датуму: субота, 10 јануар 2015

ВЕРТЕП У ТОПОЛИВертеп, игроказ који се изводи о Божићу потиче пре више векова. У хришћанској традицији, вертеп се први пут помиње за време цара Констатина у 4. веку. Уочи Божића улицама Цариграда је ишла велика Литија на чијем челу су били Византијски цар и патријарх. Црквене песме су певали сви свештеници цариградских цркава. Литију је пратило мноштво света. Ношена је направљена велика пећина (Вертеп) у којој је представљено Христово рођење. Учесници овог игроказа били су обучени у одговарајуће костиме и говорили су одређене текстове из Јеванђеља. Главни ликови су: Пресвета Богородица са дететом у рукама, Праведни Јосиф, пастири, анђели, Ирод, потом три цара - мудраца са Истока: Гаспар, Валтазар и Мелихор.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ У МЛАДЕНОВЦУУ оквиру прославе празника Рођења Христовог, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића организовало низ пригодних догађаја.

На Бадње вече, 6. јануара, након Великог повечерја и освећења бадњака верујућим Младеновчанима је подељено неколико стотина бадњака. Стога, ни у овим тешким временима нико није остао ускраћен за овај древни елемент прославе Божића. Након богослужења (на којем се окупио незапамћен број верника) у порти младеновачког Храма обављено је ложење бадњака, а потом и традиционално послужење. Оно што је важно истаћи је да су сами верници, на позив старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића, обезбедили сву храну и пиће, којим су се окупљени окрепили.