Чланци поређани по датуму: уторак, 21 јун 2016

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСтара Милошева Црква у Крагујевцу као своју храмовну Славу слави Други дан Духова који је ове године обележен у понедељак 20. јуна 2016. године Светом Литургијом којој је началствовао протојереј – ставрофор Милован Антонијевић. Саслуживали су протојереји – ставроори Милан Борота, Живота Марковић, мр Рајко Стефановић, Саво Арсенијевић, Зарије Божовић, Зоран Митровић, те протојереји Милић Марковић, Милан Благојевић и Синиша Марковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић. За певницом је појало братство Старе Цркве и Саборног храма, те ђакон Недељко Дикић.

ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛЕВЦУУ недељу, 19. јуна 2016. године, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Селевцу, Светом Литургијом прослављена је храмовна слава. Свету Литургију служили су јереј Ненад Петровић и јереј Марко Аћимовић.

Да у Србији није заборављена традиција саборовања код Светих храмова је доказ велики број окупљених Селевчана, међу којима је био велики број деце, у свом храму.

ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЂУРИСЕЛУНа Велеки Дан Вазнесења Господњег, 09. јуна 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован својим доласком у цркву у Ђуриселу веома је увеличао дан црквене славе и донео велику радост верницима Црквене Општине ђуриселско-драгобраћке. Владика Јован је најпре освештао новоподигнуту палионицу и продавницу свећа коју је, непосредно пред своју смрт а за покој душе своје супруге Душанке, подигао и својој цркви даривао Милан Петровић из Драгобраће. Потом је Владика служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника мр Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора, професора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора и још уважених свештеника епархије шумадијске. Међу гостима који су Епископу саслуживали био је и др Здравко Јовановић, ђакон и уважени професор српског православног богословског факултета у Београду.

СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА – ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИПоводом великог хришћанског празника Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, упркос радовима у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци који се односе на реконструкцију иконостаса и обнову фресака, у присуству великог броја верника служена је Света Литургија. Овај дан се у Смедеревској Планци прославља као слава града. Незанемарљиви број верника овога града, прославио је и доживео овај дан своју градску славу, управо као поруку Светог Григорија Богослова из давних времена, који је рекао: ''Ми славимо Педесетницу као испуњено обећање, као остварене наде и као часну тајну'' Тим поводом уприличена је литија од Саборног храма Светог Преображења до зграде општине. Литији су се, након одслужене Свете Литургије и вечерње службе која је уследила у наставку, придружили свештеници и верници из храма Свете Петке.