Чланци поређани по датуму: недеља, 08 септембар 2019

СВЕТОСАВСКО ПИСМО И ЈЕЗИК: ИДЕНТИТЕТ СРПСКЕ КУЛТУРЕ - X ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИУ Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство Саборног храма, организовало је десете по реду, Великогоспојинске духовне свечаности.

У недељу 8. септембра 2019. године, у сали Епархијског центра, Саборног храма, поводом Госпојинских свечаности, одржано је предавање под називом “Светосавско писмо и језик: идентитет српске културе”. Предавач је проф. др Часлав Николић.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ У складу са традицијом, братство храма Светога Саве организовало је призив Духа Светог за ученике оближње основне школе “Мирко Јовановић”. Деца су, уз организацију новопостављеног вероучитеља Стефана Ђурановића и ђакона Александра Ђорђевића, дошла у храм и узела учешћа у Светој Литургији. Многи од ђака су се прикључили дечијем хору “Свети Сава” и одговарали су на прозбе у току литургије.

ОСВЕЋЕЊЕ ТРПЕЗАРА У ЦРНОМ КАЛУУ недељу 8. септембра 2019. године у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио је храм Светог великомученика Георгија у Црном Калу и том приликом осветио трпезар при поменутом храму. Епископу су приликом освећења саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и протојереј-ставрофор Звонимир Витић, пензионисани парох баточински, као и протођакон Иван Гашић.

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ВЕЛИКОМ БОРКУ

Историјски гледано, једно од најпознатијих села у архијерејском намесништву бељаничком јесте село Велики Борак. Назив је добило по манастиру који се звао Борак и налазио се на локалитету црквенац. Епитет Велики дописан је уз име пре два века због личности кнеза Симе Марковића и јунака Милисава Чамџије који су били устаници у Првом српском устанку. То је допринело да у Великом Борку буде одржана 1805. године прва Народна скупштина устаничке Србије и установљен Правитељствујући совјет српски, први орган извршне власти у Србији.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ И ЧИБУТКОВАЧКЕ У МАНАСТИР ОСТРОГУ петак 6. септембра 2019. године, када наша Света Црква прославља Светог свештено мученика Евтихија и Свету мученицу Сару,а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца и чибутковачке из Чибутковице кренули су на друго овогодишње поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Захумско-херцеговачке, Милешевске и Митрополије Црногорско-приморске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем и протојерејем Жељком Ивковићем.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ЂАКЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУПустите децу нека долазе к мени и не браните им; јер је таквих Царство Божије Мк 10,14

Наша основна дужност као вероучитеља јесте да извршимо ову реч Господњу. Како речима, тако и својим примером треба деци помоћи у њиховом природном стремљењу ка Господу. Разговор о значају заједничког доласка на богату трпезу Свадбе Царевог Сина, и труд око организовања истог, био је главна тема првих часова веронауке. Молебани, уз активно учешће самих ђака, служени су у току претходне две седмице у храмовима широм колубарско - посавског намесништва, у вези са чим следи наш заједнички извештај и утисак.