Чланци поређани по датуму: фебруар 2008 - Епархија Шумадијска

ПРЕДАВАЊЕ У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ У четвртак 28. фебруара у Духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу одржано је предавање на тему Књаз Милош Обреновић. Гост предавач био је проф. др Радош Љушић.

Наглашавајући разлог због кога је изабрана ова тема проф. Љушић је рекао: "Један од главних разлога за то моје опредељење је управо оно што је кнез Милош учинио за Крагујевац, с једне стране, а с друге стране зато што је он по мом дубоком уверењу наш највећи владар XIX и XX века."

Окупљени око свог Архијереја, 25. фебруара 2008. године у Епархијском центру у Крагујевцу, чланови Епархијског савета Епархије шумадијске одржали су редовну годишњу седницу.
ЦРКВА У ДРАГОЦВЕТУ  Дана 26. фебруара 2008.године на Светог Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, обишао је Цркву у Драгоцвету, где је у присуству великог броја верника и саслуживање свештенства архијерејског намесништва беличког служена је архијерејска литургија у храму Светог оца Николаја у Драгоцвету.
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА - ВРЕОЦИУ недељу 24. фебруара 2008. године, храм Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима је био испуњен свештенством, народом Колубарско-посавског намесништва и ученицима основне школе у Вреоцима и Медошевцу.

 

ПРЕДАВАЊЕ О. ЉУБИВОЈА СТОЈАНОВИЋА - АРАНЂЕЛОВАЦ Протојереј др Љубивоје Стојановић, професор Богословског факултета у Београду одржао је 23. фебруара 2008. године предавање у петропавловској цркви у Аранђеловцу на тему „Хришћани у савременом свету“.

У уводној речи о. Љубивоје је истакао задатак хришћана да свако време осавремењују вечношћу, сведочењем свету истине о Богочовеку Христу, који је постао човек не престајући бити Бог да би човек постао Бог по благодати не престајући бити човек. Зато је наше крштења стално охристовљење, ухриствљење, и тако долазимо до једне здраве животне динамике где разумемо да живот није само рађање, а после тога ништа  и пре тога незнамо шта. Живот је дар божији и тај дар не може пропасти.

По благослову Његовог Преосвештенства Г. Јована eпископа шумадијског, у Саборном храму у Крагујевцу од 18. фебруара свакодневно се у 17 часова служи молебан за спас српсог народа на Косову и Метохији.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је у беседи после молебана за спас српског народа на Косову и Метохији испред Храма Светог Саве да морамо да кажемо свету да је, док нас буде, Косово наша зеница, насе срце, срце нашега срца, наш свети град Јерусалим и да се њега, као своје душе и судбине, не можемо одрећи".
 

ВЕНЧАЊЕ У ПЕТКИУ недељу Митара и Фарисеја, 17. фебруара 2008. године, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у храму Преподобне мајке Параскеве у Петки код Лазаревца.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА ПОВОДОМ НАЈНОВИЈИХ ЗБИВАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Саопштење за јавностСвети архијерејски синод Српске православне цркве на својој ванредној седници одржаној у Патријаршији, 17. фебруара 2008. године, доноси следеће саопштење за домаћу и међународну јавност поводом најновијих збивања на Косову и Метохији:

Као што је то Црква и раније небројено пута чинила саопштава и сада да је Косово и Метохија било и треба да остане саставни део Србије, сагласно Повељи Уједињених нација, Одлуци Савета безбедности 1244, као и свим релевантним међународним конвенцијама о људским правима и правима народа и о неповредивости међународно признатих државних граница.

 

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУПразник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије, као и претходних година и ове 2008. године прослављен је великим црквено-народним сабором у устаничком Орашцу. Пре 200 година народ се окупио око Вожда Карађорђа и проте Атанасија, који су повели Србе у борбу за крст часни и слободу златну, а овог 15. фебруара неколико хиљада људи окупило се око својих архијереја и државних министара, да би показали и доказали да је Сретење како велики црквени празник, тако и општенародни дан и догађај и симбол слободе, како онда, тако и данас и довека.

Страна 1 од 2