Чланци поређани по датуму: петак, 21 септембар 2018

ТУМАНСКИМ СВЕТИТЕЉИМА У ПОХОДЕУ суботу, на дан празновања  светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, 22. септембра 2018. године, око 6:00 часова ујутру, парохијани аеродромског храма Светог Саве су са својим организатором и вођом пута, протонамесником Немањом Младеновићем, кренули на поклоничко путовање “српском Острогу”, како верници често данас називају манастир Тумане.

Манастир је подигут у 14. веку од стране српског витеза Милоша Обилића који је у лову грешком убио светог Зосиму Туманског. Три пута  манастир је рушен и поново обнављан, а највећи процват доживео је у 19. и 20. веку доласком руских монаха који су са собом донели чудотворну икону Пресвете Богородице. Игуман данашње обитељи је отац Димитрије који поред себе има  још шесторицу монаха.

КАРАЂОРЂЕВА ЦРКВА И ГРАД ТОПОЛА ПРОСЛАВИЛИ СЛАВУ Када је давне 1804. године подигао Први српски устанак и на неко време ослободио свој народ у Шумадији од турског ропства, Георгије Петровић, у народу познатији као Карађорђе, саградио је мало утврђење са четири куле и дивну малу цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице.

ЧАС ДУХОВНОСТИ У ОШ “СТАНИСЛАВ СРЕМЧЕВИЋ”У среду, 19. септембра, 2018. лета Господњег, исписана је нова страница у деведесет година дугој историји Основне школе “Станислав Сремчевић”. Одлуком Школске управе града Крагујевца, а благословом Епархије шумадијске, нашој школи припала је изузетна част да по први пут буде домаћин Госпојинских свечаности, те да реализује Час духовности у оквиру истих. Наша школа је на тај начин добила могућност да засија једним новим, просвећујућим сјајем, који просвећује душе људи, те да у потпуности оправда епитет просветне установе који носи. Овај благослов са великом радошћу примила су деца Божја, а потом и сви запослени. Свечаност је увеличана доласком Епископа шумадијског Господина Јована, свештенства Саборног храма и других храмова, председника школске управе, републичког просветног инспектора и других врлих гостију.