Чланци поређани по датуму: субота, 07 април 2018

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ“Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
а онима који су у гробовима живот дарова.”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. Током целе Страстне седмице храмови су били пуни верујућег народа који је долазио на Свете службе.

На дан Васкрсења Христовог у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу се окупио незапамћен број верника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, намесник орашачки и старешина храма Св. Апостола Петра и Павла уз саслуживање протојереја Слободана Раковића, протонамесника Александра Миловановића, јереја Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ПРОСЛАВЉЕНО У БАРАЈЕВУСвета Литургија на Васкрс служена је у свим храмовима у Архијерејском намесништву бељаничком. На васкршњој служби у Барајеву причестило се неколико стотина хришћана.

Поноћну Литургију је служио архијерејски намесник бељанички протојереј ставрофор Видо Милић.

ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МЛАДЕНОВЦУНајрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Младеновачка Црква је од Великог петка била стално отворена, а организована су 24-орочасовна дежурства за време којих су младеновачки верници непрестано читали Псалтир. Пасхалном сабрању началствовао је Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Жељко Ивковић уз саслужење: протојереја-ставрофора Боривоја Кевкића, протојереја Слободана Кеџића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Ненада Марковића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића. Посланицу Њ. С. Патријарха српског Г. Иринеја прочитао је Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Жељко Ивковић.

ВАСКРС У ВОЉАВЧИУ манастиру Вољавча је и ове године у великој радости прослављен празник над празницима – Васкрсење Христово!

У свитање је литија обишла око храма певајући уз звона, а затим је у цркви настављена служба Васкршњег јутрења и Божанствена Литургија.

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЈАГОДИНИ“Што тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде... " (Лк. 24,5-6)

По већ устаљеној традицији, у дану када Црква прославља Васкрсење свога Бога, када смо изнова слушали и проживели “да Господар живота не могаше бити држан у смрти” Епископ шумадијски Јован посетио је Цркву Божију у Јагодини и началствовао Пасхалним вечерњим богослужењем. Преосвећеном Владици саслуживали су: крстоносни протојереји Радосав Станковић, Небојша Младеновић, Миодраг Матић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, јереји Милан Ђорђевић, Горан Крстић и Немања Стефановић. Благољепију богослужења допринеле су чланице хора при храму Светих апостола Петра и Павла.

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ШУМАРИЦАМАБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и ове године при храму Светог Георгија у крагујевачком насељу Шумарице прослављен је Празник над празницима – Васкрс.

Служено је Пасхално вечерње,а у наставку благословена су Васкршња јаја. Надлежни свештеник упутио је речи поуке сабраном народу благодарећи на неисказаној љубави коју исказују према својој мајци цркви.

ПРИЧЕШЋЕ КОРИСНИКА ДОМА ЗА СТАРЕ “ЛУГ” НА ВЕЛИКУ СУБОТУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у Дому за старе “Луг” у Ковачевцу постоји, од самог оснивања ове установе, пракса причешћивања корисника. Некадашњи надлежни парох протојереј-ставрофор Милорад Лазић је у току великих постова причешћивао и исповедао вернике у овом дому. Доласком јереја Марка Јефтића на ову парохију, а у договору са власником Дома за старе “Луг” др Владаном Чокићем, одлучено је да се рад са корисницима додатно интензивира. У ту сврху су организоване три духовне трибине, а приликом поделе 4588 бесплатних примерака Новог Завета (које је младеновачка Црква организовала у октобру 2016. године) корисници и запослени у овом Дому за старе добили су око 200 примерака.