Чланци поређани по датуму: субота, 11 април 2009

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У КРАГУЈЕВЦУВелики број Крагујевчана заједно са својом децом свечано је прославио радосни празник Васкрсења Лазаревог – Врбицу. У 16 часова почела је вечерња служба коју је у Саборном храму служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован заједно са свештенством храма. Након освећења врбних гранчица Епископ, свештенство и народ певајући тропар извршили су трократни опход око Цркве.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЛАЗАРА У ОБРЕЖУНа празник васкрсења светог четвородневног Лазара Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Храму светог Лазара у Обрежу уз саслуживање Архимандрита Алексеја (Богићевића) игумана манастира Светог Луке, Архијерејског намесника темнићког протојереја-ставрофора Љубисава Ковачевића и свештенства овог намесништва. Верни народ овог и околних крајева дошао је да се са својим Епископом, својим духовним пастиром помоли Господу и узме учешће у светој Евхаристији.

ПРОСЛАВА ЛАЗАРВЕ СУБОТЕ - ГРОШНИЦАПразник Васкрсења Лазаревог за све житеље Грошнице јесте један од најрадоснијих дана у години нарочито за оне најмлађе. И ове године испред школе у Великом пољу деца и окупљени народ формирали су литију пролазећи улицама Великог поља и Грошнице. У литији деца су појала духовне песме, а пархијани су на неколико места изнели послужење за присутне. Доласком у Цркву након вечерње службе освештене су врбове гране, а затим је свештенсво заједно са верним народом пошло у литију око храма.