Чланци поређани по датуму: петак, 22 јануар 2010

УСТОЛИЧЕЊЕ НОВОИЗАБРАНОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА У СУБОТУ У САБОРНОЈ ЦРКВИЧин устоличења новоизабраног Светејшег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја, биће извршен на крају саборне свете архијерејске Литургије у Саборном светоархангелском храму у Београду сутра, у суботу, 23. јануара 2010. године. Света Литургија почиње у 9 часова.

БИОГРАФИЈА НОВОИЗАБРАНОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј (Гавриловић) рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску. По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора октобра месеца 1959. године у манастиру Раковица, од стране Његове Светости Патријарха Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

ЕПИСКОП НИШКИ Г. ИРИНЕЈ ИЗАБРАН ЗА НОВОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГДанас је на Изборном сабору епископа Српске Православне Цркве изабран нови Патријарх српски.

У раним јутарњим часовима Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког трона, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви. Високопреосвећеном су саслуживали Епископи: Осечко-пољски и барањски Г. Лукијан, Шумадијски Г. Јован, Аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, са викарним епископима Липљанским Г. Теодосијем и Моравичким Г. Антонијем.