Чланци поређани по датуму: понедељак, 12 октобар 2015

ЗИДАНЕ ЦРКВЕ НАС ПОДСЕЋАЈУ ДА СМО ХРАМОВИ БОЖИЈИЊегово преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски, у недељу 11. октобра 2015. године, освештео је новоподигнуту цркву Преподобног Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресници. У овом свечаном молитвеном скупу учествовали су верници којима ће ово бити парохијска црква, као и њихови гости, а онима који су највише помогли током подизања нове богомоље, додељена су висока црквена признања.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДУБОНИУ суботу, 10. октобра 2015. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преподобног Симеона Столпника у Дубони. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јереј Драгиша Богичевић, протођакон Иван Гашић, ђакони Небојша Поповић и Божидар Васиљевић. Пре Литургије, Владика је освештао новоподигнуту палионицу у порти дубоњске Цркве.

НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ У петак, 9. октобра 2015. године, када наша Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани протојереј – ставрофор Милун Алексић и свештенство опленачког намесништва као и јереј Марко Стевановић, парох рајковачки, протођакон Небојша Јаковљевић, ђакон Урош Костић и ђакон Милутин Гашевић.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА ЗА ХРАМ У ПОСКУРИЦАМАУ четвртак 8. октобра 2015. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован посетио је храм Зачећа Светог Пророка Јована у Поскурицама, који је у изградњи, и извршио је освећење крста за храм.

Овај храм је започет да се гради, сада већ давне, 1991. године. Од тада па све до недавно је био изграђен само темељ са криптом и ту се стало са радовима услед недостатка средстава, будући да је храм у основи требало да има више од 300 квадратних метара. Средином 2014. године се кренуло са иницијативом да се на постојећој плочи изгради храм мањих димензија. Иницијатива је уродила плодом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Г. Јована крајем септембра ове године почело се са изградњом храма.

ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦАУ среду, 07. октобра 2015. године, када Црква Божија прославља Свету првомученицу Теклу, Преподобног Симона монаха, Светог краља Владислава и Преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу. Епископу су салуживали свештеници левачког намесништва као и свештеници других епархија. Литургијско појање увеличали су студенти богословског факултету из Београда. Светој Литургији присуствовао је велики број свештенства, монаштва и верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГОРЊИМ ЈАРУШИЦАМАКао и прошлих година, тако је и ове године, 5. октобра, на празник светог свештеномученика Фоке, верујући народ Горњих Јарушица и околних села на челу са својим парохом протојерејем Миланом Ћосићем дочекао са радошћу свог Архијереја, Епископа шумадијског Јована. Пре саме Архијерејске Литургије Епископ Јован је са присутним свештенством осветио прелепи крст у порти висине 2 метра, дар Љубише Миленића, машинског инжињера из Крагујевца, иначе рођеног јарушичанина.

НА ТВОЈУ РЕЧ ГОСПОДЕ, УЧИНИЋУ КАКО МИ КАЖЕШУ недељу 4. октобра 2015. године, када наша Православна Црква прославља Светог апостола Кодрата, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у месту Саранову, надомак Раче. Архијереју су саслуживали следећи свештеници: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник рачански, протојереји Видоје Рајић и Милан Ћосић и јереј Влада Бранисављевић.