Чланци поређани по датуму: среда, 03 октобар 2018

ДРУГО САБРАЊЕ ВЕРОУЧИТЕЉА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ четвртак, 4. октобра 2018. године, на светог апостола Кодрата, вероучитељи града Крагујевца, одржали су поводом Дечије недеље низ ваншколских активности. Побуђени речима апостола Павла “да буду свима све, како би кога спасли” (1. Кор. 9,22), и благословом нашег Преосвећеног Владике Јована, наше катихете дале су свој одговор како може изгледати наша хришћанска “дечија недеља”.

Тема коју су обрађивали ђаци тицала се крсне славе, славског имена, и тога како је слава уопште дошла код Срба. Тема славе, прослављања светитеља-заштитника куће, је у нашем народу увек актуелна и жива, и самим тим је себе наметнула. Посебно што се наш народ тиме издваја од осталих православних народа. Она у себи носи једно дуго културолошко, етнолошко и пре свега дубоко црквено сећање у нашем роду.

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БРЕСНИЦИУ крагујевачком насељу Бресница, у цркви светог Јоаникија Девичког, Његово Преосвештентсво Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у среду, 3. октобра текуће године, на дан Светог великомученика Јевстатија.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеници Саша Антонијевић и Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељ Стефан Радисављевић и студент теологије Александар Цалић. И ове среде појала је сва црква испуњена боготражитељима из нашег краја, али и из других крајева града.