Чланци поређани по датуму: мај 2008

Barosevac episkop JovanУ пету суботу по Пасхи, наш епископ господин Јован служио је свету Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу. Већ од раног јутра порта барошавечке цркве почела је да се испуњава верним народом који је дошао да дочека свог Епископа и са њим подели радост Евхаристије. 

НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ
СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА: ТРИЈАДЕ

Увод

TRIJADEДуховни и умни див православне Византије - Свети Григорије Палама - монах, архиепископ и истакнути богослов, већину свога живота посветио је богословској расправи о основној истини: Живога Бога је могуће познати кроз лично искуство, јер је и Он Сам проживео Свој живот са човеком.

Девет расправа које је Палама написао између 1338. и 1341. године -- У одбрану свештено-тиховатеља -- Паламини савременици, али и касније генерације, сматрају његовим најзначајнијим делом. Будући да су оне штампане у три групе од по три књиге (беседе), како би најпре побиле усмено учење, а затим и писмене полемике калабријског философа Варлаама, често се називају Тријадама. Грчки термин исихија („тиховање") се може наћи у монашкој литератури четвртога века, где он упућује на начин живота отшелника, посвећених созерцању и непрекидној молитви. Такви монаси су вековима били познати као исихасти. Варлаам је оповргавао исправност њихових духовних подвига и исказа о доживљавању божанског присуства. Палама је устао у њихову одбрану.

Подужи одломци из Тријада, преведених и објављених у овој књизи, уводе читаоца у саму суштину религијског искуства хришћанског Истока.

- Хришћанство (сусрет Бога и човека) -

Vladika GrigorijeУочи пете недеље – Самарјанке, од Васкрсења Христовог, 2008. године, Црква у Аранђеловцу је угостила Његово Преосвештенство, епископа захумско-херцеговачког, Господина Григорија, који је том приликом одржао предавање на тему: НЕДЕЉЕ СВЕТЛЕ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ, у сали парохијског дома петропавловске Цркве.

Епископа Григорија, је испред свештенства и верног народа овога краја, дочекао епископ-домаћин, Његово Преосвештенство Господин Јован, Владика шумадијски, који је у препуној сали представио владику Григорија, као представника генерације млађих владика у нашој помесној Цркви, посебно нагласивши да је влкадика Григорије достојни наследник и доследни ученик владике Атанасија и у уводној речи најавио предавање.

Americ episkop JovanОд раног јутра 24. маја, у порти храма окупљао се верни народ из Амерића и околних села да учествује у прослави храмовне славе - Св. Никодима архиепископа српског.

Свештенство и верни народ дочекали су свог архијереја на улазу у порту и пожелели му добродошлицу. У препуном храму Његово преосвестенство Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства младеновачког намесништва и појање црквеног хора из Тополе.

Crkva u Erdecu KragujevacУ јесен 1997. године, благословом Блаженопочившег епископа шумадијског Г. Саве, а за време пароха ердечког, свештеника Богдана Симанића и председника грађевинског одбора Г. Родољуба Вучковића, парохијани Ердеча отпочињу радове новога храма Св. оца Николаја у Ердечу, насељу надомак Крагујевца. Освећење темеља је извршио блаженопочивши епископ Сава 11. јуна. 1998. године.

Радови се интезивно настављају доласком за пароха ердечког протојереја Милоша Миловановића 1999. године и формирањем новог грађевинског одбора на челу са господином Десимиром Станићем. У јулу 2000. године, настављају се радови и почиње зидање храма.

Саопштење за јавност, са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ,
одржаног у Београду од 15. до 21. маја 2008. године

Сабор СПЦУ Патријаршијском двору у Београду, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а под председништвом Његовoг Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, који по чл. 62. Устава Српске Православне Цркве замењује Његову Светост, одсутног због болести, одржано је, од 15. до 21. маја 2008. године, редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске православне цркве из земље и иностранства, као и Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован са архијерејима аутономне Охридске Архиепископије.

Страна 1 од 3