Чланци поређани по датуму: уторак, 29 мај 2012

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУУ уторак 22. маја 2012. године на празник Преноса моштију Светитеља Николаја, Црква у Ердечу је прославила храмовну славу свечаном литургијом на којој је као и прошле године началствовао протојереј - ставрофор Драгослав Сенић, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије.

СПАСОВДАН СЛАВА МАНАСТИРА САРИНАЦ На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринцу који тог дана прославља своју храмовну славу. Првојерарху шумадијском у Евхаристији су саслуживали протојереји Зоран Крстић, Саво Арсенијевић, Видо Милић, Милован Антонијевић, Рајко Стефановић, Живомир Газдић, игуман денковачке обитељи отац Серафим и јереј Бобан Сеновић, са ђаконима Иваном Антонијевићем и Дарком Павловићем. Поред монаштва наше Епархије и верног народа левачког краја, учешће у слављу су својим појањем узели и богослови крагујевачке Богословије предвођени професором г. Немањом Старовлахом.

ПРОТИНИ ДАНИ У ЧУМИЋУНа празник Свете браће Кирила и Методија 24. маја Основна Школа «Прота Стеван Поповић» у Чумићу је прославила 220 година свога постојања. Ову школу је основао прота Стеван Поповић 1792. године у својој гостинској соби, у кући која му је била подигнута по његовом доласку из Срема у Чумић 1791. године. Ова кућа, у којој су вршена и богослужења, и данас постоји на имању Славише Ракића у засеоку Ириг.