Чланци поређани по датуму: уторак, 20 август 2013

У уторак 20. августа, када Црква Христова слави Преподобног Дометија и Ора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

МАНАСТИР ПРЕОБРАЖЕЊЕ У ОВЧАРУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУВелика духовна радост обасјала је манастир Преображење Господње у Овчарско – Кабларској клисури, јер је благослов Божији на дан славе ове свете обитељи донео, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован. Свечаном чину Литургије претходио је величанствен дочек у препуној порти, од стране настојатеља овог свештеног манастира, архимандрита Венијамина и његовог братства, многобројног свештенства и монаштва, верног народа овога краја, који су Архипастира поздравили древним поздравом “Осана на висинима, благословен Онај који долази у име Господње!”

ОСВЕЋЕНИ КРСТОВИ И ЗВОНА ЗА НОВИ ХРАМ У ГРОШНИЦИ На дан првомученика и архиђакона Стефана, 15. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, посетио је грошничку парохију, и том приликом осветио крстове и звона за нови храм.

Архипастирску бригу и благослов Епископ је пренео са Косова и Метохије, где је истог дана са браћом Архијерејима учествовао у прослави значајног јубилеја, седам векова манастира Бањске.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У БРАЈНОВЦУНа дан св. мученика Трофима и Теофила у Брајновцу, 5. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован освештао је крстове за новопдигнути храм посвећеном св. пророку Илији.

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧИНа дан Светих седам мученика у Ефесу 17. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Заупокојену Литургију и полугодишњи  парастос у манастиру Драчи, поводом упокојења монахиње Марине, сестре ове свете обитељи.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

СТАНИТЕ У ПОДНОЖЈЕ КРСТА И ПОКЛОНИТЕ СЕ ГОСПОДУОвим речима је 14. августа 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован позвао верни народ на евхаристијском сабрању у Старој цркви у Крагујевцу на истинско прослављање празника Изношења Часног крста. Овај празник је храмовна слава, Храма изграђеног на месту, где се четрдесет година налазио Часни Крст кога су комунистичке власти уклониле 1951. године из центра Крагујевца.