Чланци поређани по датуму: децембар 2018

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ДУХ СВЕТИ ЈЕ ТАЈ КОЈИ НАС ОСВЕЋУЈЕ И ПРОСВЕЋУЈЕ”Преосвећени Владика Јован, служио је свету архијерејску Литурију у храму Светог Саве на Аеродрому у понедељак, 31. децембра 2018. године, када наша Црква слави светог Модеста и светог мученика Севастијана. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирао је г-дин ипођакон Милош Коцић, помоћник војног свештеника.

ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕУ другу недељу пред Божић, недељу Светих Праотаца, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, литургијским сабрањем у Саборној цркви началствовао је протојереј Душан Мучибабић уз саслуживање јереја Горана Мићића и протођакона Ивана Гашића. Сабрани народ красило је присуство великог броја ученика Основне школе "Станислав Сремчевић".

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА (МАТЕРИЦЕ) У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован је већ традиционално у недељу Праотаца 30. децембра 2018. године, служио свету aрхијерејску Литургију у Светотројичком храму у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали: ректор крагујевачке Богословије “Свети Јован Златоусти” протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, aрхијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, aрхијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, старешина Старе cркве у Крагујевцу протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј Милан Благојевић и јереј Дејан Марковић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЂАКОНА АВАКУМА У ШУМАРИЦАМАНа дан када када се наша света, саборна и апостолска црква, на две недеље пред Рођење Господа и Спаса нашега Исуса Христа, молитвено сећа великих светитеља - светог пророка Данила и три младића, као и светитеља нашег рода - светог ђакона Авакума и игумана Пајсија, такође овога дана смо молитвено се сетили спомена празника материца и испоштовали обичај везивања који нас подсећа да смо све ближе најрадоснијем празнику Божићу, и у својим молитвама споменули наше мајке и баке.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВРЕОЦИМАУ суботу, 29. децембра 2018. године, када наша света Црква молитвено прославља Светог пророка Агеја и Свету Теофанију царицу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима, надомак Лазаревца. Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Жељко Ж. Ивковић, јереј Милош Маринковић, протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Урош Костић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕХрам Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради био је у петак, 28. децембра 2018. године, место сабрања верника око свог Господа Исуса Христа и Његове иконе на земљи - Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована. Владика Јован служио је свету Литургију уз саслужење протојереја Драгана Брашанца и ђакона Уроша Костића. За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирали су: г. Милош Коцић, г. Ненад Брковић и г. Владан Степовић.

“БУДИТЕ БРЗИ ДА ЧУЈЕТЕ, А СПОРИ ДА СЕ ГНЕВИТЕ”, ПОРУЧИО ЕПИСКОП ЈОВАН У ПРЕРАДОВЦУУ четвртак, 27. децембра 2018. године, када наша света Црква молитвено прославља Св. мученике Тарса, Левкија, Филимона, Аполонија и друге, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Преподобног Симона Монаха у манастиру Прерадовац у левачком селу Опарићу. Саслуживали су: протојереј Драгослав Цветковић, јереј Бојан Стојадиновић и протођакон Иван Гашић, а за певницом су појале монахиње ове свете обитељи.

“КО УЧИНИ ЈЕДНОМ ОД ОВЕ МОЈЕ МАЛЕ БРАЋЕ, МЕНИ ЈЕ УЧИНИО”Ученици и чланови колектива крагујевачке Медицинске школе са домом ученика “Сестре Нинковић”, подстакнути жељом да помогну ближњима, учествовали су у двомесечној акцији прикупљања средстава ради даривања деце која су збринута у Центру за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица”, некадашњем дому “Младост”, у Крагујевцу. Дарови у виду одеће, намирница, сокова, играчака, књига и школског прибора пажљиво су упаковани и упућени на праву адресу.

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИУчећи друге, учимо се и ми!

У четвртак, 27./14. децембра 2018. године, када Црква Христова светкује и прославља Свете мученике и угоднике Божје Тирса, Левкија, Филимона и Аполонија, служена је света Литургија у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Свету Литургију служио је јереј Драгиша Богичевић уз саслуживање протођакона Мирослава Василијевића.

Литургији су присуствовали ученици Средње стручне школе из Крагујевца са својим вероучитељима Марком Гаљаком и Марком Вуксановићем.

У СВЕЧАНОЈ САЛИ САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “ПРОПОВЕДИ НА НЕДЕЉНИМ ЛИТУРГИЈАМА (2008-2012) ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА”У среду, 26. децембра 2018. године, у пуној свечаној сали при Саборном храму у Крагујевцу, одржано је представљање књиге “ПРОПОВЕДИ НА НЕДЕЉНИМ ЛИТУРГИЈАМА (2008-2012) ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА”. У току вечери било је речи и о другим издањима Каленића, издавачке установе Епархије шумадијске.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 26. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница. Уз знатан број верника бресничке парохије који су учествовали у Литургији, Епископу су саслуживали: протонамесник Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВ. ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУУ уторак, 25. децембра 2018. године, када наша Света Црква прославља и празнује преподобног Спиридона Чудотворца, епископа Тримутинског, служена је света Литургија у храму светог великомученика Димитрија у Крагујевцу. Литургију је служио протојереј Александар Сенић, уз саслуживање ћакона Уроша Костића, док су за певницом били протонамесник Александар Јовановић и протојереј Небојша Ракић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ У понедељак, 24. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: старешина храма протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Борота и ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су: г-дин Милосав Ђоковић, и ипођакон Милош Коцић. За певницом је било братство светога храма и верни народ који је одговарао на свете прозбе. Данашње Јеванђење по Марку нам доноси причу о томе како су фарисеји узели учешћа у спору са Христом, тражећи знак од Њега, кушајући га. Господ им је одговорио: “Зашто овај род тражи знамења?”.

У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН РАДОСНИ ПРАЗНИК ДЕТИЊЦИУ недељу тридесету по Духовима, 23. децембра 2018. године, на радосни празник Детињци, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеодрому. У великом евхаристијском сабрању саслуживали су: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Рашко Стјепановић, ђакон Урош Костић и ђакон Александар Ђорђевић.

ИСТОРИЈА МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ очуваним писаним историјским изворима нема података о најранијој повести Јошанице, оснивању манастира и изградњи цркве, нити је у самој обитељи сачуван натпис који би о њима сведочио. Народне легенде оснивање манастира приписују кнезу Лазару. По једној верзији, кнез је подигао храм да би се искупио од греха јер је у лову на том месту нехотице устрелио пустињака по имену Јоша који се у клисури подвизавао.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦАУ суботу, 22/9. децембра 2018. године, на празник Зачећа свете Ане, када је зачета Пресвета Богородица, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у манастиру Јошаници, уз саслуживање архимандрита Евтимија, игумана манастира, протојереја – ставрофора Милана, свештеника у пензији, бившег пароха брзобродског, помоћника архијерејског намесника беличког протојереја Александра Гајића, старешине Старе цркве у Јагодини, протојереја – ставрофора Радосава Станковића, свештеника у пензији, бившег арх. намесника беличког и старешине Нове цркве у Јагодини, протосинђела Николаја (Младеновића) и ђакона Уроша Костића. Чтецирали су г. Младен Алексић, г. Бојан Тодоровић и г. Марко Гаљак.

“ВЕРА СЕ БРАНИ СМИРЕЊЕМ, А НЕ ГАЛАМОМ”, ПОРУЧИО ЕПИСКОП ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕУ петак, 21. децембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Саслуживали су протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић, чтецирао је г. Владан Степовић, а за певницом су појали протојереји Драгослав Милован и Драган Брашанац.

“ЉУБАВ ЈЕ ВЕЧНА”, ПОРУЧИО ЕПИСКОП ЈОВАН У СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак, 20. децембра 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Страна 1 од 3