Чланци поређани по датуму: субота, 26 мај 2018

ПЕДЕСЕТНИЦА – СЛАВА МЛАДЕНОВЦАСветом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице и литијом централним градским улицама Младеновац је обележио своју славу – Силазак Светог Духа на Апостоле – Педесетницу. Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића.

ЛИТИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАЦИИ ове године Силазак Светог Духа на Апостоле, у Смедеревској Паланци, прослављен је свечано. Свему је претходила Света Литургија у оба храма, у храму Свете Петке и Преобрежења Господњег, a потом је уследило вечерње са троструким клечањем, за које време окупљени верни народ плео венчиће од траве и носио у своје домове као благослов до идуће године.

ГРАДСКА ЛИТИЈА НА ПРАЗНИК ДУХОВА У ЈАГОДИНИПразник Силаска Светог Духа на апостоле, свечано је прослављен у Јагодини. После Свете Литургије и вечерње молитве, главном улицом, кренула је градска литија. У овом заиста свечаном и молитвеном ходу узело је учешћа велики број верног  народа и деце са својим вероучитељима.

Литију је предводило свештенство намесништва беличког на челу са протојерејем - ставрофором Небојшом  Младеновићем, градоначелником Града Јагодине господином Ратком Стевановићем и заменицом градоначелика госпођом Снежаном Вукашиновић.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ“Све дарује Дух Свети; излива пророчанства, претвара људе у свештенослужитеље; учи мудрости непознаваоце књига; пројављује рибаре као истинске богослове; сабира сав сабор Цркве. Једносушни и Сапрестолни Оцу и Сину, УТЕШИТЕЉУ, СЛАВА ТЕБИ!”

(Стихира трећа са мале вечерње, на дан Педесетнице, глас први)

СЛАВА ГРАДА ЛАЗАРЕВЦАИ ове године празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Александар Новаковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Томислава Марића, протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Небојше Леке, протонамесника Владимира Стојковића и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.