Чланци поређани по датуму: среда, 09 септембар 2020

ПРОСЛАВА СВЕТОГ МУЧЕНИКА ФАНУРИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА НА ЛИПАРУУ среду, 9. септембра 2020. године, када прослављамо Светог Пимена и Светог мученика Фанурија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Георгија на Липару.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, јеромонах Онуфрије (Вранић), протонамесник Јадран Димовски, јереји Иван Пауновић и Слободан Савковић и протођакон Иван Гашић.

О. ПЕТАР (ДРАГОЈЛОВИЋ) О БОГОМОЉАЧКОМ САБОРУ: СПОЈ СТАРОГ И НОВОГПо Благослову Просвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, у суботу 12. септембра 2020. године у Манастиру св. Архангела Гаврила у Кусадку код Младеновца, биће одржан обновљени Богомољачки Сабор, најављује јеромонах Петар (Драгојловић) игуман ове светиње Епархије шумадијске за радио “Слово љубве”.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ уторак, 9. септембра, у цркви Светог Преображења Христовог, у Смедеревској Паланци, ученици Паланачке Гимназије и ученици Средње школе “Жикица Дамњановић”, окупили су сe на заједничку молитву ради успешног и благословеног почетка нове школске године.

Молебан је служио протојереј-ставрофор Драгиша Савић, а ученици су се, са својим вероучитељима Мирком Савићем и Марком Грчићем, помолили да их сила Духа Светога оснажи и просветли на њиховом новом ђачком почетку, свесни да са Богом све бива лакше.

ИЗЈАВА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекао је данас да једини договор који Српска Православна Црква прихвата јесте онај у којем је Kосово у саставу Србије.

“То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом”, рекао је патријарх Иринеј коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

Патријарх је нагласио да ће се Српска Православна Црква укључити у преговоре око Kосова уколико уследи позив. “Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Kосова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора”, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима представници Српске Православне Цркве чекају да чују како гласи изворни договор, а он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба. “То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа”, поручио је патријарх Иринеј.

Извор: званична интернет презентација СПЦ-а