Чланци поређани по датуму: недеља, 15 септембар 2019

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БЕЛОШЕВАЧКЕУ недељу, 15. септембра 2019. године, Црквена општина белошевачка из Крагујевца, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовала је поклоничко путовање храмовима и манастирима браничевске Епархије.

Парохијани ове парохије, али и других парохија из града, који су се у великом броју одазвали на позив цркве и кренули на ово путовање, предвођени су старешином храма протојерејом-ставрофором Милованом Антонијевићем.

X ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – “ОДБРАНОМ ЦРКВЕ, ЧУВАМО ОТАЏБИНУ”Поред многих духовних светковина у многим православним светињама у славу Бога Тројичног, овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ “Секретаријата за односе са црквама и верским заједницама”, организовало је десете по реду, Великогоспојинске духовне свечаности.

ДРУГО ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ЦО РЕСНИКВећ неколико година уназад ЦО Ресник организује за своје парохијане више поклоничких путовања годишње. Тако и ове године после светиња ваљевског и шабачког краја које смо обишли почетком јуна, парохијани су изразили жељу да поново кренемо пут неких од наших многобројних светиња. Овог пута смо се одлучили да то буде “Српска Света Гора” како је зову, тј. светиње овчарско-кабларске клисуре.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЈУНКОВЦУВерни народ села Јунковца, чија је црква посвећена Сабору Српских Светитеља, прославио је 15. септембра 2019. године своју храмовну славу. Свету Литургију служио је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић. Саслуживали су: протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Никола Симић и ђакон Стеван Илић. За певницом су појали свештеници Остоја Пешић и Обрад Видаковић.

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦАПразник Сабора српких светитеља прослављен је свечано и ове године у беличком намесништву Епархије шумадијске.

У суботу, 14. септембра 2019. године, одржана је литија од храма Светих архангела Михаила и Гаврила до манастира Јошанице.

У литији су узели учешће монаси манастира Јошанице на челу са Висoкопреподобним архимандритом Евтимијем, свештенство беличког намесништва, као и многобројни верни народ овог краја.