Чланци поређани по датуму: недеља, 19 јануар 2020

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУНа празник Богојављења, 19. јануара 2020. године, на језеру у Шумарицама по 17. пут одржана је манифестација “Пливање за часни крст”.

Организатори овог догађаја су спортско друштво СВЕБОР, локална самоуправа града Крагујевца, као и градска туристичка организација “Крагујевац”.

ТРИНАЕСТО ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУБогојављенско пливање за Часни крст одржано је тринаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Пријавило се преко 150 људи из целе Србије, а одабрано је 130 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађа учесница је имала 6 годинa.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУПразник Богојављење је и ове године молитвено прослављен у свим храмовима орашачког намесништва.

Након Свете Литургије у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју је верни народ у току целог дана точио и носио својим домовима.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЦРКВИ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ТОПОЛИДана 19. јануара 2020. године, у храму Рођења пресвете Богородице у Тополи, прослабљен је празник јављања Тројединога Бога Небесног – Богојављење. Литургију је служио архијерејски намесник опленачки протојереј - ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслуживање протојереја - ставрофора Радомана Бубање, протојереја Ненада Савића, протонамесника Остоје Пешића, протонамесника Николе Илића и ђакона Стевана Илића.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИБогојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Бога Оца чији се глас јавио са неба, Сина Божјег Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У СВЕТОПРЕОБРАЖЕЊСКОМ ХРАМУ У ПАЛАНЦИКао и претходних година, мноштво људи слило су се у Стару паланачку цркву како би са својим свештенством прославили празник Крштења Господа Исуса Христа у реци Јордану. Старешина храма, протонамесник Драган Икић принео је бескрвну Жртву уз саслужење крстоносног протојереја Драгише Савића, протојереја Ђорђа Ковачевића и ђакона Милоша Никодијевића. Благољепију литургијског сабрања допринео је хор Светог Симеона Богопримца.