Чланци поређани по датуму: понедељак, 14 мај 2012

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ По већ устаљеној пракси, која датира још од 1968. године коју је установио блаженопочивши Епископ шумадијски Г. Валеријан, и ове године је у манастиру Каленић на дан св. Василија Острошког, служена Света Тајна Јелеосвећења. Свету тајну Јелеосвећења, служио је Епископ шумадијски Г. Јован уз саслуживање свештенства и монаштва Епархије шумадијске, након чега је уследила Света Архијерејска Литургија.

ЕВО ДАНА КОЈЕГ СТВОРИ ГОСПОД, РАДУЈМО СЕ И ВЕСЕЛИМО СЕ У ЊЕМУОвим речима Црква Божија, утврђена и руковођена Духом Светим, непрестано позива читаву творевину да са њом вазда пева и слави „пречасно и величанствено име“ Онога који даје живот свету, и даје га да га овај има у изобиљу. Пребивајући у изобилном дару Божанској благодати, Црква је утврдила да личности и догађаји који су оставили дубоког трага у њеном историјском путовању кроз бесплодну пустињу овога света, постану повод и део њеног есхатолошког славља. Личности светитеља и догађаји из њиховог живота управо и представљају живот и догађај Цркве, те прослављајући њих Црква Божија прославља Бога, Онога који ју је прославио.

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУДана 10. маја 2012. године барајевски хришћани су се окупили да прославе храмовну славу “Спаљивање моштију Светога Саве”. Свету литургију је служио протојереј-ставрофор Радивоје Митровић уз саслужење јереја Горана Ракића и Владе Димитријевића. У току литургије причестио се верни народ са децом, а након службе беседу је одржао прота Радивоје говорећи о личности Светога Саве али и о другим Србима светитељима.

КАНОНСКА ПОСЕТА ЦРКВИ У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је 08. маја 2012. године, када Црква прославља светог апостола и јеванђелисту Марка, уз саслуживање свештенства Шумадијске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију, у храму светог Марка у Великим Црљенима, селу надомак Лазаревца.

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ - ДРУГО ПОЛУФИНАЛЕМилошћу Божјом, а са благословом његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, по први пут је на територији наше епархије организовано полуфинално и финално такмичење свих средњих школа на нивоу целе Епархије шумадијске.