Чланци поређани по датуму: среда, 23 октобар 2013

СВЕТО ПРОСВЕЋЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУУ четвртак, 17. октобра 2013. године, на дан када Православна црква прославља Светог Стефана и Јелену Штиљановић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: архимандрита Тимотеја, игумана манастира Вазнесење у Овчарско – Кабларској клисури, и свештенства Жичке и Шумадијске епархије.

АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 22. октобра 2013. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио академик Матија Бећковић. Ово је била прва овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што су током прошле године гостовали отац Виталије (Милошевић) духовник манастира Градац, академик проф. др Владета Јеротић, истакнути музички уметник господин Асим Сарван и други. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове књижевне вечери у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСубота 19. октобра 2013. године остаће урезана у срцима верујућег народа у Смедеревској Паланци и уписана у анале епархије шумадијске као дан освећења храма Светог Деспота Стефана Високог, који се налази у парку истоимене болнице.

Владика је приликом освећења храма положио у Часну Трпезу честице моштију Св. Великомученика Косовског Кнеза Лазара, и архијерејском Литургијом уз саслуживање свештенства епархије шумадијске и појање црквеног хора из Смедеревске Паланке, предао свештенству и верном народу нови храм.

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА “РАСТКО” “1700 година Миланског едикта и пола века постојања школе”

Основна школа “17.октобар” из Јагодине је издала 13. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку Архијерејског намесништва беличког Епархије шумадијске, јереја Миломира Тодоровића. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЗА ЂАКОНА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 16. октобра 2013. године, када Црква прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Белошевцу у храму Светог Кнеза Лазара и рукоположио у чин ђакона Милоша Маринковића из Крагујевца. На Светој Литургији Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Љубомир Радић, јереј Немања Младеновић, јеромонах Онуфрије из манастира Драче, ђакон Небојша Јаковљевић, и ђакон Миљан Антић.

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУЦрква Божија у Илићеву гради храм који је посвећен Светом апостолу Томи, те је 19. октобра своју Храмовну Славу прославила литругијским сабрањем коме је началствовао старешина Старе Милошеве Цркве протојереј Милић Марковић уз саслужење презвитера Драгана Васиљевића, Братислава Паунковића, Сретка Петковића и Мирка Шиљковића.