Чланци поређани по датуму: уторак, 24 децембар 2019

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

Поводом најновијих дешавања у Црној Гори, а у вези са најављеним усвајањем предлога Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве овим путем упућује подршку архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу епархијâ: црногорско-приморске, будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачке, да, ободрени силом Духа Светога и молитвеним заступништвом светих из рода нашега, наставе одбрану својих верских права у Црној Гори.

Као што је већ речено у званичном саопштењу Светог Архијерејског Сабора, то и сада понављамо да смо против предлога Закона којим представници власти у Црној Гори желе да од митрополије и епархија Српске Православне Цркве насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину и чијим одредбама би се укинуло неотуђиво право сваког појединца на слободу вероисповести и савести.

Имајући у виду какве све могу бити последице усвајања једног таквог Закона, апелујемо на посланике у Скупштини Црне Горе да послушају глас јерархије и верних наше Свете Цркве, који је недвосмислено и јасно изражен на два црквено-народна сабора, и не гласају за овај предлог.

У исто време, подржавамо иницијативу коју је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије упутио Законодавном одбору и Скупштини Црне Горе да предложени Закон буде повучен из процедуре, чиме би се створили услови да се припреми нови, који би био у складу са стандардима савремених демократских држава и прихватљив за Српску Православну Цркву.

Свети Архијерејски Синод ​Српске Православне Цркве

Преузето са званичне презентације СПЦ

ДЕВЕТА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ПОПОВИЋКЕ У СОПОТУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, под покровитељством Градске општине Сопот и Центра за културу Сопот, у уторак 24. децембра 2019. године у Центру за културу Сопот Црквена општина поповићка одржала је девету по реду “Смотру црквеног беседништва”.

БОЖИЋНА ПРИРЕДБА НА ЧАСУ ВЕРСКЕ НАСТАВЕУ издвојеном одељењу Основне школе “Јанко Катић” из Рогаче, у месту Дрлуп, дана 24. децембра 2019. године одржана је Божићна приредба на часу верске наставе коју су помогле учитељице тог издвојеног одељења, а сагласност је дала и директорка школе Јелена Поповић.

Ђаци су показали родитељима шта су научили на часовима верске наставе што се тиче обичаја за предстојеће Божићне празнике.

УЧЕНИЦИ ВЕРОНАУКЕ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИУ уторак, 24. децембра 2019. године, када наша света, саборна и апостолска Црква прославља преподобног Данила Столпника, у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици служена је света Литургија којој су, поред верног народа, присуствовали и ученици Прве техничке школе на иницијативу њихових вероучитеља, Борка Богићевића и Николе Ђурице.

Светим сабрањем началствовао је протонамесник Александар Сенић, а саслуживали су му јереј Марко Вуксановић и ђакон Урош Костић.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН:  ДУХ ЈЕ ТАЈ КОЈИ НОСИ ЧОВЕКА И ДОВОДИ ЧОВЕКА У ПОЗНАЊЕ ИСТИНЕ  “Браћо, које води Дух Божији, они су синови Божији. Јер не примисте Духа ропства да се опет бојите, него примисте Духа усиновљења” (Рим.8,14)

У понедељак, двадесет и седми по Духовима, када наша света Црква слави светог Јована Деспота, сина Стефана Бранковића и свете Ангелине, Преосвећени Владика Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Иван Антонијевић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.