Чланци поређани по датуму: март 2007

Исповест свештеника архијерејског намесништва опленачког заказана је за 28.-ми март 2007. године. Исповедник је био игуман манастира Јошанице јеромонах Евтимије (Јутрша).

Пређеосвећену Литургију служио је епикоп шумадијски Г. Јован уз саслуживање свештеника опченачког намесништва. По благослову епископа Јована проповедао је јереј Александар Петровић.

Као и сваке године један од свештеника пише реферат на одређену тему. ове године реферат је писао јереј Радован Газдић на тему "Тајна Вечера као гозба Царства Божијег" (Лк 22). После прочитаног реферата уследила је дискусија на задату тему.

Градимир Милојевић, ђакон

 

Исповест свештенства Архијерејског намесништва лепеничког обављена је у недељу 25. марта Старој Цркви у Крагујевцу. Свештенике је исповедио Високопреподобни архимандрит манастира Жиче Герасим Крстић. Сутрадан 26. марта у Брзану, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован заједно са уваженим гостом Високопреподобним архимандритом Герасимом Крстићем и свештенством служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова. На литургији је беседио свештеник Александар Станковић, који се посебно осврнуо на бригу и рад свештеника са младим људима. Наглашавајући да нам је за тај рад, преко потребна велика љубав и стрпљење.

После Свете Литургије организована трпеза љубави коју је Црквена Општина Брзанска заједно са својим свештеником оцем Веселином Селенићем богато припремила.

У четвртак 22. марта 2007. године Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Пређеосвећену Литругију у манастиру Никоље - Рудничко уз саслуживање свештеника архијерејског намесништва опленачког.

Литургији је присуствовао велики број верника. После прочитаног јеванђеља епископ Јован је беседио о мученичком страдању светих четрдесет мученика севастијских.

Тог дана епископ Јован је парохијском свештенику Милану савићу доделио чин протонамесника.

На крају Литургије пререзан је славски колач.

крагујевачко намесништвоИсповест свештенства Архијерејског намесништва крагујевачког 19. марта ове године организована је у храму Свете великомученице Недеље у селу Десимировцу. Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован заједно са уваженим гостом Високопреподобним архимандритом манастира Жиче Герасимом Крстићем и свештенством служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова. После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему; Црква као евхаристијска заједница (1 Кор. 10,11) коју је за ову прилику припремио јереј Горан Мићић, привремени парох други виноградски. Поздрављајући све присутне нарочито домаћина ове духовне радости Преосвећеног владику Јована и уваженог госта Епархије шумадијске, јереј Горан се у оквирима задате теме покушао дотаћи горућих питања везаних за Цркву и Евхаристију следећи Светог Апостола Павла.

У периоду од 8. до 13. марта 2007. године у Хали 1 новосадског сајма наша издавачка установа Каленић је у организацији Епархијског магацина наступила са више од 120 излагача на првом овогодишњем сајму књига.

 

У понедељак 12. марта 2007. год. у храму Св. архангела Гаврила у Секуричу, одржана је исповест свештенства  архијерејског намесништва левачког. Исповедник и ове године био је високопреподобни отац Јевтимије, игуман манастира Јошанице. После исповести свештенства, служена је Света литургија Пређеосвећених дарова на којој је началствовао епископ шумадијски Г. Јован. По завршетку литургије, ђакон Бранислав Матић прочитао је реферат на тему ,, Да сви једно буду…” (Јн. 17).

 

Свету архијерејску Литургију, 11. марта 2007. године служио је епископ шумадијски Г. Јован на темељима нове Цркве у Араповцу са свештенством архијерејског намесништва колубарско-посавског.

 

КосмајСедмог марта 2007. године у манастиру Тресје организована је исповест космајског архијерејског намесништва. Свештенике је исповедао архимандрит Јован (Маричић), настојатељ манастира Тресје.

Након Литургије одржан је реферат на тему: "Праведни Јов и страдање човеково", а који је припремио протојереј Миленко Дидић, парох други сопотски.

 

И ове године, другог дана месеца марта, одржана је исповест свештенства бељаничког намесништва у храму Светог Великомученика Димитрија у колубарском Лесковцу. Исповест је почела у седам часова, а исповедник је био игуман Евтимије из манастира Јошаница. Након исповести, свештенство, народ и велики број деце, дочекали су Његово Преосвештенство Епископа Шумадијског Господина Јована, који је служио литургију пређеосвећених дарова уз саслужење игумана Евтимија, протојереја-ставрофора Милоша Вукојевића, протојереја-ставрофора Виде Милића, јереја Милана Дрочића и ђакона Дарка Павловића. Монахиње манастира Никоља, својим појањем, улепшале су литургијско богослужење. Пред причешће верног народа, Владика Јован је одржао веома лепу беседу, нагласивши значај поста, молитве и свете тајне причешћа за коју је истакао да јој је неопходно што чешће приступати.

Након  литургије,  црквена  општина  лесковачка, приредила је трпезу љубави за све окупљене.

После ручка, уследио је састанак епископа Јована и свештенства бељаничког намесништва на којем је јереј Владимир Димић, парох други барајевски, прочитао реферат на тему: Покајање према педесетом псалму. Одмах затим уследила су питаља и запажања везана за прочитани реферат.

Његово Преосвештенство је после братског састанка, благословивши народ и пожелевши свима свако добро од Господа, напустио Лесковац, а народ се духовно обогаћен полако упутио својим кућама.

јереј Горан Ракић