Чланци поређани по датуму: понедељак, 26 децембар 2011

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ САРИНАЦУ суботу 23. децембра, када наша Света Црква прославља успомену на преподобног Данила Столпника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринцу.

МАЈЧИНА ЉУБАВ ЈЕ НАЈСЛИЧНИЈА ЉУБАВИ БОЖИЈОЈЕпископ шумадијски Г. Јован је 25. децембра 2011. у Недељу Праотаца - на Материце служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Стара Милошева Црква је први новоподигнути храм након петовековног турског ропства, те се у народу ова црква доживљава и као „мајка црква“ осталим црквама у Србији. Зато се празник Материца у Старој Милошевој Цркви - „мајки цркви“ најсвечаније прославља у Шумадијској епархији Архијерејском литургијом.

ТАЈНА ЈЕДИНСТВА ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА ЈЕ ТАЈНА ВЕРЕ НАДЕ И ЉУБАВИУ петак 28. по Духовима (на дан св. мученика Мине и осталих пострадалих, св. Јована деспота српског), Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђељско зачало Преосвећени нам указује да Тајну јединства Оца и Сина и Светога духа. Бог нам се открива кроз Цркву као Тело Своје, онолико колико је потребно за наше спасење.

OСВЕЋЕЊЕ БОЛНИЧКЕ КАПЕЛЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ периоду од августа 2004. до октобра 2008. године у аранђеловачкој болници постојала је капела посвећена Светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону.

Капела је била у једној од просторија болнице, где су пацијенти ове установе, оболела браће и сестре, могли наћи утеху и бодрење у болести. Свакога четвртка у недељи служена је Света Литургија на којој су се болесници причешћивали, а у тежим случајевима болести, уколико су пацијенти непокретни, свештеник би са причешћем одлазио до болничких соба, да нико не остане без Тела и Крви Христа Бога нашег.