Чланци поређани по датуму: понедељак, 30 јануар 2012

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВРТИЋУ „ЦИЦИБАН“27. јануара 2012. године у вртићу Цицибан са почетком у 10:30 часова одржана је Светосавска академија, поводом славе вртића – Светог Саве.

Учесници су била деца предшколских група. Након програма, уз присуство свештеника Александра Бороте, приступило се сечењу славског колача, а након тога, приређен је коктел за родитеље, колеге, децу и пријатеље вртића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 33. по Духовима, на дан спомена Часних верига апостола Петра и преподобног Ромила Раваничког (29. јануара), Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

На свету службу Божију, у ледом окованом Аранђеловцу, окупило се мноштво верника, како би дочекали свог Архијереја и како би учествовали у заједничком делу- светој Евхаристији.

ИЗАБРАНА НОВА ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА ДРАЧЕ МАТИ ЈЕЛЕНАДатуми који се везују за манастир Драчу у Шумадијској епархији могу се само пратити кроз догађаје и личности, кроз све оне трудољубиве монахе и смерне монахиње који су у најтежим временима узимали на себе монашки подвиг, а многобројни манастири за наш народ су били места физичког и духовног сабирања и окупљања.

Управо и зато важе познате речи српске песникиње Исидоре Секулић: “Немамо много дворова из прошлости, али црквама и манастирима смо засејани. Црква и манастир су били што и кућа владару и чобанину, и писменом и неписменом, и јунаку и обичном човеку”.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ НАЈЛЕПШЕГ ЧЕДА СРСПКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прочитао јереј Душан Мучибабић.

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. Домаћин славе Светог Саве је господин Раде Антић, са својом супругом Вером и породицом. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИДело, значај и лик Светога Саве, који у српском народу непрестано живи ево већ више од осам векова, ми, његови светосавци, проносимо и прослављамо научитеља и просветитеља свога, одмах по Богојављењу. Бог се јави свима а Растко Немањић – Свети Сава, то „најлепше српско дете“, јави се нама Србима. Ни слутио нико није тада да ће се име његово проносити уснама, делима и у људима док је света и века.

Сваке године на његов дан ми се враћамо њему, окупљени око њега ходећи стазом „пута који води у Живот“. Као да од њега тражимо наук, стопе његове и штап његов, опомињући се да нас воде путем правим и јединим по нас Србе, потомке и непрестане боготражитеље његове. Сваке године то се види на лицима свих нас, када окупљени око лика његовог, приносећи плодове његове земље њему у част, молимо му се да нас походи и у своме ходу препозна народ свој који му се моли, да нас поучи, охрабри и просвети Еванђељем Христовим.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЧУМИЋУ И поред великог снега који је ношен ветром завејао путеве и одсекао већину засеока у Чумићу, мноштво деце у пратњи својих родитеља дошло је на Свету Литургију да свечано обележи празник Светог Саве. На Литургији је прочитана посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а затим су после резања колача деца иговорила пригодне рецитације у част Светог Саве, уз традицијонално дељење Светосавских пакетића. Домаћини славе; Ненад Јовановић, Саша Рајичић и Зоран Малишић за све присутне у црквеној сали припремили су послужење а у поподневним сатима и трпезу љубави.

10. СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИСветосавском духовном академијом у Културном центру у Јагодини 26. Јануара 2012. године обележена је школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, свештенства Епархије шумадијске и верног народа овог краја.

Пре почетка 10-те по реду духовне академије, Преосвећени Владика са свештенством служио је празнично бденије у Цркви Светих апостола Петра и Павла и том приликом је својом граматом одликовао вероучитеља Предрага Димитријевића из Јагодине за ревносно вршење богоугодне, часне и одговорне дужности катихете.

УЗАН ЈЕ ПУТ И ТЕСНА СУ ВРАТА КОЈА ВОДЕ У ЦАРСТВО БОЖИЈЕУ четвртак 26. Јануара, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у рагујевцу Светау Архијерејску литургију уз саслужење братства овога светога храма.