Чланци поређани по датуму: јануар 2015

Светосавска академија као подесећање на прву прославу Светог Саве у Србији која је 1840. године обележена у Крагујевцу, одржана је у Књажевско-српском театру под покровитељством града Крагујевца и Шумадијске епархије.

ПРОСЛАВА САВИНДАНА НА АЕРОДРОМУВелики број верника, међу којима су се посебно истицала деца школског и предшколског узраста, слио у се храм светог Саве на дан светог Саве и тиме показао улогу, значај и славу која овом светитељу припада у нашем народу.

Светом Литургијом началствовао је јереј Иван Антонијевић уз саслужење свештенства светосавског храма у Крагујевцу. Благољепију светог богослужења допринели су крагујевачки богословци којима је руководио професор појања Немања Старовлах.

ОДАНИЈЕ БОГОЈАВЉЕЊА НА АЕРОДРОМУУ понедељак 26. јануара 2015. године на Оданије Богојављења, када наша Света Црква слави мученике Ермила и Стратоника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИПрослава овог дивног угодника Божијег започела је бденијем, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства беличког намесништва у цркви Светог aрхангела Михаила и Гаврила у Јагодини. У току бденија шумадијски Првојерарх поучио бројни присутни народ, посебно наглашавајући шта се од нас који себе називамо децом Светог Саве очекује. За посебну делатну љубав према Цркви, Епископ је благоизволео одликовати господина Милорада Савића Архијерејском граматом признања као пример верном народу.

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШОЈ ИГУМАНИЈИ МАТИ МИХАИЛИ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУУ суботу 24. јануара 2015. године, када Црква Божија прославља преподобног Теодосија Великог и преподобног Михаила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и Његово Високопреосвештенство Митрополит бугарски Господин Гаврил служили су свету Заупокојену Литургију и Епископима су саслуживали: протојереј-ставрофор Драги Вешковац, старешина цркве Лазарице у Крушевцу, јеромонах Серафим, старешина манастира Денковац, пензионисани протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Милан Савић, ђакон Иван Гашић, јерођакон Иринеј и ђакон Урош Костић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ДЕСИМИРОВЦУПразник Светог Саве, пртинара и темеља нашег православног пута ка Христу, дочекан је са великом радошћу у великом шумадијском селу Десимировцу.

Верујући народ, предвођен парохијским свештеником оцем Дејаном Петровићем и ученицима ОШ “Сретен Младеновић”, окупили су се у храму Свете Недеље, како би молитвено прославили овог угодника Божијег, српског рода.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ “ДР МИЛОЈЕ МИЛОЈЕВИЋ”Једна од најеминентнијих образовних институција у Крагујевцу, Музичка школа ”Др Милоје Милојевић”, прославила је школску славу Светог Саву у радости и молитвеном сабрању.

Чин резања славског колача извршио је парохијски свештеник отац Зоран Врбашки.

И ове године, у оквиру верске наставе у Музичкој школи, организован је литерарни конкурс на тему ”Ја, Свети Сава, ...”

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИСавиндан је у свакој просветној установи увек свечан догађај који оплемењује како наставнике тако и саме ђаке. Намеће се утисак као да смо из године у годину све удаљенији од свог првог српског просветитеља, архиепископа и утемељивача српске духовности и свега што нас чини народом, зарад неких других циљева и стремљења, а све ближи просвети пуној знања без истинске просвећености. Зато свака Светосавска академија као да нас подсећа на овај изазов да кренемо путем који нам је Свети Сава завештао како би смо разликовали Истину од лажи, Живот од смрти, Пут од странпутице.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ОДРЖАН 13. СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИ У четвртак, 22. јануара 2015. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља и средњих школа, у оквиру Светосавске недеље, одржан је 13. по реду Светосавски турнир у Јагодинској хали спортова “ЈАСА”.

Турнир је отворио хор Гимназије “Светозар Марковић” певањем Светосавске химне, а затим је координатор за верску наставу беличког намесништва вероучитељ Борис Милосављевић у име Цркве пожелео свима добродошлицу и захвалио се Школској управи и свим средњим школама на несебичној помоћи у организацији турнира.

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ организацији основне школе „Свети Сава“ у Аранђеловцу је 24. jaнуара 2015. године по осми пут организована Светосавска свита, као аутентичан начин прославе школске славе. Својеврсну литију кроз главну аранђеловачку улицу по трећи пут је предводио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован.

Свих 450 ученика основне школе „Свети Сава“ костимирани у средњевековне одежде су прошетали кроз град, док су витезови Свибора, коњаници и запаљене бакље обојили поворку нестварним бојама. На крају шетње кроз главну улицу и парк Буковичке бање на отвореној сцени смотре „Мермер и звуци“, ученици су одржали сценски програм са темом „Светосавље и слобода“.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ недељу 25. јануара 2015. године, када Црква Божија прославља Свету мученицу Татјану; икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали: Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић и протођакон Небојша Јаковљевић. Светој Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 21. јануара када света црква слави Свете мученике Јулијана и Василиса, преподобног Георгија Хозевита и Светог Григорија Охридског. Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, где је рукопроизвео у чин чтеца Далибора Шкркића, апсолвента економског факултета.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне две године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

САВИНДАН У АЗАЊИ“О, Пресвети и предивни чудотворчe, Светитељу оче наш Саво,
србске земље заштитниче и свих православних хришћана заступниче,
прими милостиво ову малу молитву нашу, коју Ти у похвалу приносимо,
и молитвама својим ка Господу избави нас од невоља привремених и вечних,
и удостој нас да заједно с Тобом у Царству небеском појемо Богу Спаситељу нашем:
Алилуја!”

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У СТАРОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИТок прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама.

Након одслужене свете Литургије у Светотријичном храму, задужбини кнеза Милоша Обреновића, који је најзаслужнији што је у XIX веку Светосавље постало поглед на свет и у Цркви и у школи, деца су својим рецитацијама показала да и у најранијим годинама разумеју величину и значај првог српског архиепископа.

САВИНДАН У ДОМУ ЗА ДЕЦУ “МЛАДОСТ”`Ученици ОШ “21 октобар” посетили су са својом вероучитељицом Дом за децу “Младост” у насељу Вашариште у Крагујевцу. Циљ посете био је хуманитарног карактера. Ученици су предали деци и запосленима донацију у виду слаткиша коју су својим трудом и радом прикупили продајући макете икона на новогодишњем вашару одржаном у школи крајем првог полугодишта.

Посета је остварена наменски на дан Светог Саве, да би овај празник нашег великог светитеља прославили сећајући се својих ближњих на тај начин што ћемо им посветити пажњу и измамити који осмех. И са великом радошћу могу да кажем да смо заиста у томе и успели.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О САВИНДАНУ 2015. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ,
МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР
ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

ЉУБАВ, ВЕЗА САВРШЕНСТВА У четвртак по Богојављењу 22. јануара 2015. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика Јован је беседио о две највеће заповести које апелују на душу човека да воли Бога те људе. Испуњавајући ове две заповести, рекао је Владика, испуњавамо цело Јеванђеље сав Закон и Пророке. Срце је средиште духовног бића човека. Оно осећа, памти, мисли и одлучује. Стога ако у срцу дође до каквог поремећаја, нема ни живота човеку. Зато Бога не треба тражити ни на Небу ни на Земљи, ако га пре тога нисмо пронашли у сопственом срцу. Човек који ту проналази Бога, проналази и добро у себи. То добро у човеку прекрива све људске мане. Ко љуби Бога – љуби и човека и обрнуто. Бог је из љубави дошао на овај свет, да покаже да је љубав веза Савршенства. Љубав није процес интелектуалне спознаје, већ познање Бога живим односом два бића.

ТРИНАЕСТА СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉАОд 22. – 27. јануара 2015. године Црквене општине Јагодине и јагодински вероучитељи у сарадњи са Школском управом Министарства просвете, науке и технолошког раувоја у Јагодини, и основним и средњим школама организују тринаесту по реду Светосавску недељу.

Страна 1 од 3